Raporti i qeverisë gjen “racizëm sistematik” në Zvicër

Megjithëse grupet ndërkombëtare të të drejtave të njeriut kanë akuzuar Zvicrën për qëndrime raciste në të kaluarën, vendi nuk e ka pranuar kurrë zyrtarisht – deri më tani, përcjell albinfo.ch.

Siç raportoi transmetuesi publik RTS të hënën, Shërbimi kundër Racizmit i qeverisë (SLR) pranoi, në një lëvizje të paprecedentë, “ekzistencën e racizmit sistemik në Zvicër”.
Kjo përfshin “diskriminimin ose përjashtimin bazuar në kritere racore, si ngjyra e lëkurës, emrat, gjuhët, thekset, etj., si dhe paragjykimet e krijuara gjatë historisë dhe tani të rrënjosura aq thellë në shoqërinë tonë saqë ato kalojnë pa u vënë re”.

Si shembull i diskriminimit, raporti SLR përmend vështirësitë që hasin shqiptarët, turqit, tamilët dhe afrikanët për të gjetur strehim ose punë. SLR është zotuar të luftojë racizmin, duke filluar me identifikimin e njerëzve më të cenueshëm dhe më pas gjetjen e zgjidhjeve në bashkëpunim me autoritetet publike dhe civile.

Kategoritë
BotaLajme