Qytetarët e Serbisë thirren masivisht në ushtri: Nëse nuk përgjigjen, kërcënohen me dënime të ashpra

Javët e fundit në adresat e qytetarëve të Serbisë, rekrutëve, po arrijnë masivisht ftesa për stërvitje ushtarake.

Shkuarja tek ata shpesh kërkon një pushim nga puna apo universiteti, ndaj shumë prej tyre nuk përgjigjen, edhe pse është një detyrim ligjor që rezulton me gjobë ose me burgim.

“Në kutinë postare gjeta një shënim për postë të padërguar, shikova se nga ishte dërguar dhe thirra, u habita kur më thirrën nga departamenti ushtarak, më thanë se ishte thirrje për stërvitje ushtarake, më pyetën çfarë moshe kam qenë dhe i kam shpjeguar se po regjistrohen në ekipin rezervë dhe se duhet të regjistrohem”, tha Bojan (31) për Nova.rs.

Por ai pretendon se nuk ka ndërmend të përgjigjet.

“Le të dërgojnë telefonata. Në fund të fundit, ky as që më ka shkuar, po të mos i kisha thirrur, as nuk do ta dija nëse duhet të telefonoja, sigurisht që nuk do të shkoj në ushtri dhe Të mobilizohem në rast lufte, kam punë, familje, detyrime dhe nëse do të isha dakord me ato ushtrime, nuk mund ta bëj këtë dhe nuk dua. thotë Bojan. Ai shton se të njëjtën telefonatë e kanë marrë edhe disa miq të tij.

Nënkoloneli në pension Petar Radojçiq ka sqaruar për Nova.rs se qytetarët e Serbisë nuk duhet të kenë frikë nga këto thirrje.

Ai thekson se shteti “vetëm po vonohet në kryerjen e detyrës”, pra dërgimi i ftesave për stërvitje ushtarake është një aktivitet i rregullt që Ministria e Mbrojtjes e ka lënë pas dore vitet e fundit.

“Është vërtetë një aktivitet i rregullt, njerëzit ftohen të vijnë një ditë në sektorin që u thonë, të informohen për orarin në të cilin do të jenë individët, më pas të njihen me punën e njësisë, të ngarkojnë pajisje nëse i ngarkojnë Pra, mund të jetë trajnimi shtatë, dhjetë apo 15 ditësh për trajtimin e armëve, qitje me armë, trajtimin e pajisjeve ushtarake… Kjo bëhet rregullisht, por shteti nuk i ka kryer këto aktivitete për një periudhë të gjatë e kohës”, thekson Radojçiq.

Pjesëmarrja në ushtrime është obligim ligjor dhe nëse dikush nuk i përgjigjet thirrjes ose nuk e arsyeton mungesën e tij, do të duhet të paguaj nga 10 deri në 50 mijë dinarë (160 deri në 830 KM). Kërcënohet edhe dënimi me burg deri në 60 ditë. Në faqen e Ministrisë së Punëve të Brendshme të Serbisë, ka informacione për thirrjen e personave nga forca rezervë, si dhe mund të shihen edhe oraret e stërvitjeve ushtarake në Serbi.

Kategoritë
LajmeRajoni