Petkoviq: Vetëpërmbajtjes së protestuesve serb në veri, do t’ia kishte lakmi edhe Gandi

Drejtori i të ashtuquajturës Zyra për Kosovë Petar Petkoviq, tha sot se “repertoari standard i akuzave të pabaza të Kurtit” ndaj Beogradit dhe ofendimet e pakuptimta ndaj serbëve në veri të Kosovës nuk është më i pranueshëm për vendimmarrësit politik të Perëndimit.

Të gjitha përpjekjet e Kurtit, siç tha ai, për të shmangur detyrimin për të anuluar pasojat e përshkallëzimit që ai vetë e shkaktoi me arrogancën dhe arrogancën e tij, janë të dështuara, thuhet në njoftimin e Zyrës për Kosovë.

“Kurti është përballur me kërkesat e qarta të ndërmjetësve ndërkombëtarë dhe në vend që të vazhdojë të përdorë propagandën në mediat e huaja për të kërkuar fajtorë dhe justifikime për përshkallëzimin e fundit në veri. Ai po heqë dorë nga përpjekjet për destabilizimin e rajonit dhe nga ai pritet vetëm të shkaktoj konflikt në regjion e më gjerë. Serbët e Kosovës me protestat e tyre kundrejt politikës shoviniste të Prishtinës, treguan dinjitet dhe vetpërmbajtje edhe atëherë kur penguin falangistët e Kurtit të cilët provokuan konflikt të armatosur, e këtë dinjitet të tyre do ta kishte zili edhe Gandi”, thuhet në deklaratën e Petkoviqit.

Sipas tij, e vetmja “bandë e dhunshme” në veri të Kosovës është Policia speciale e Kurtit, e cila dërgohet atje për të terrorizuar, abuzuar dhe vrarë pjesëtarët të paarmatosur të popullit serb.

“Jam i bindur se serbët në 4 komunat në veri të Kosovës do të vazhdojnë protestat e tyre paqësore dhe demokratike, janë protesta në mbrojtjen e të drejtave themelore njerëzore dhe politike. Ne u bëjmë thirrje përfaqësuesve të bashkësisë ndërkombëtare në terren që të qëndrojnë të vendosur në për të parandaluar përpjekjet e mëtejshme të Kurtit për të provokuar konflikt dhe serbët nga ana e tyre, si më parë, do të vazhdojnë të jenë një faktor konstruktiv në kërkimin paqësor të një zgjidhje politike që do të garantojnë të drejtat e tyre kolektive dhe mbi të gjitha të drejtën e ekzistencës”, ka thënë Petkoviq.

Ai tha se në vend që të vazhdojë me kokëfortësi të mbrojë arritjet e “politikës së tij të mposhtur të urrejtjes dhe dhunës” në mediat e huaja, Kurti duhet të ndalojë bllokimin e procesit të themelimit të Asociacionit të Komunave me shumicë serbe dhe të ndaloj thellimin e ndarjes etnike mes serbëve dhe shqiptarëve në Kosovë.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme