Për tre arsye, pse japonezët nuk bëjnë kurrë telefonata në transportin publik

Ata që vizitojnë për herë të parë Japoninë, hasin një tronditje kulturore, veçanërisht kur bëhet fjalë për udhëtimet. Një nga vendet ku i kushtohet vëmendje rregullave të mirësjelljes është sigurisht metroja. Ju nuk do të shihni japonezë duke folur në telefonat e tyre celularë në trenat japonezë.

Ekzistojnë tre arsye kryesore për këtë: privatësia, mirësjellja dhe rendi publik.

Privatësia: Japonezët e marrin seriozisht privatësinë dhe dëgjimi i bisedave të njerëzve të tjerë në publik bie ndesh me edukimin dhe kulturën e tyre. Koha në metro përfaqëson një pushim për shumicën e atyre që punojnë punë stresuese, ato momente janë të çmuara për ta për të çliruar tensionin.

Rendi publik: Japonezët nuk i imponohen njëri-tjetrit, gjë që mund të jetë intriguese për njerëzit nga kulturat perëndimore. Por ata janë të tillë, nuk ndërveprojnë me njerëz që i njohin sipërfaqësisht. Ata nuk do të ndërhyjnë as në një përleshje duke pasur parasysh se nuk i njohin fajtorët e sherrit.

Mirësjellja: Hekurudhat japoneze kanë treguar qartë rregullat e sjelljes, të cilat përveç telefonave celularë dhe bisedave me zë të lartë, përfshijnë edhe ndalimin e konsumimit të ushqimit dhe pijeve – përveç ujit. Ushqimi lejohet vetëm në rrugë më të gjata.

Ndalohet lënia e mbeturinave pas, ndërsa përjashtim bëjnë trenat e vonë të natës në të cilët japonezët kthehen nga një natë jashtë.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme