Pagat reale në Gjermani bien më shumë se sa pritej

Pagat reale në Gjermani ranë me 4 për qind në vitin 2022, që është më shumë se sa pritej, njoftoi sot Zyra Federale e Statistikave në Wiesbaden.

“Kjo është rënia më e madhe e pagave reale brenda një viti që nga fillimi i mbajtjes së statistikave në vitin 2008”, thuhet në njoftimin e Entit Federal të Statistikave. Edhe në fillim të marsit, ekonomistët supozuan se pagat reale do të bien me 3.1 për qind.

Arsyeja kryesore është inflacioni

Arsyeja kryesore e rënies së pagave reale është inflacioni, pra rritja e çmimeve të mallrave të konsumit me 6.9 për qind. “Në të njëjtën kohë, pagat nominale u rritën me 2.6%, gjë që nuk mjafton për të amortizuar rritjen e kostove të jetesës. Fuqia blerëse e qytetarëve është në rënie”, thuhet në deklaratën e Byrosë Federale të Statistikave.

Prandaj, pagat reale në Gjermani janë në rënie për të tretin vit radhazi. Në vitin 2020, pagat nominale u ulën për shkak të pandemisë së koronavirusit dhe uljes së orarit të punës në shumë sektorë.

Rritja pritet vetëm vitin e ardhshëm

Në vitin 2021, për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë, rënia e pagave reale është ndikuar nga rritja e normës së inflacionit.

Ekonomistët presin rritje të pagave reale vetëm në vitin 2024. Ky trend mund të ndikohet edhe nga rritja e numrit të grevave në fillim të vitit 2023, gjë që rrit presionin ndaj punëdhënësve për të përshtatur rritjen e pagave me inflacionin dhe humbjen e blerjeve të qytetarëve. pushtet.

Kategoritë
BotaLajme