Opozita kroate kërkon njohjen e Palestinës: “Ne ftojmë HDZ në konsensus”

Gordan Bosanac, deputet i partisë Mozemo dhe bartës i listës për zgjedhjet e BE-së, në konferencën e sotme bëri thirrje që Kroacia të njohë Palestinën.

Ai bëri të ditur se Mozemo do të paraqesë një projekt-konkluzion në procedurë parlamentare, me të cilin do të kërkojë nga Qeveria një plan të qartë kornizë për njohjen dhe ofrimin e ndihmës humanitare dypalëshe për Palestinën.

Ajo kërkon që qeveria të ndalojë “pasivitetin çnjerëzor” ndaj Palestinës. Ai bëri thirrje për krijimin e konsensusit dhe krijimin e përbashkët të një politike të jashtme ndaj Palestinës me qëllim njohjen. Lidhur me vendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për kryerjen e mundshme të gjenocidit, boshnjaku i ka bërë thirrje qeverisë që të përfshihet më aktivisht në ndalimin e konfliktit dhe të bëjë gjithçka për të parandaluar gjenocidin, shkruan Index.hr.

Ai kërkoi nga Ministria e Punëve të Jashtme që përveç pagesave shumëpalëshe të ndihmës për OKB-në, të sigurojë edhe fonde për ndihmë dypalëshe për Gazën.

“Ka mjaft ekspertë, organizata të shoqërisë civile dhe institucione publike në Kroaci që mund të ofrojnë drejtpërdrejt ndihmë humanitare dhe çdo ndihmë tjetër për viktimat në Gaza, dhe një ndihmë e tillë dypalëshe do të ishte shumë më e lehtë nëse Republika e Kroacisë do të njihte Palestinën,” tha Bosanac .

“Ftojmë anëtarët e HDZ-së të krijojnë një konsensus”

Ai përsëriti se partia e tij ka propozuar vazhdimisht konkluzione që do ta detyronin qeverinë të marrë një qëndrim më aktiv për armëpushim, lirimin e pengjeve, hetimet e krimeve të luftës të kryera kundër civilëve në Izrael dhe Gaza dhe lehtësimin e hyrjes së ndihmave humanitare.

“HDZ e ka refuzuar gjithmonë këtë, por urdhrat e arrestit kundër udhëheqjes së Hamasit dhe udhëheqjes së Izraelit që kërkoi prokurori i Gjykatës Ndërkombëtare Penale treguan saktësisht atë që ne kemi thënë gjatë gjithë kohës – se në të vërtetë bëhej fjalë për shkelje të rënda të ndërkombëtareve ligji dhe krimet e luftës”, theksoi ai.

Ai përkujtoi se Spanja, Irlanda, Norvegjia dhe Sllovenia paralajmëruan njohjen e afërt të Palestinës, ndërsa reagimet e qeverisë së Plenkoviqit për këtë temë i vlerësoi si shumë të vakëta dhe joadekuate.

“Ne mundemi! do të punojmë edhe më aktivisht nga java e ardhshme për të siguruar që Republika e Kroacisë të lëvizë në drejtimin e njohjes së Palestinës, dhe ne ftojmë kolegët tanë nga HDZ të krijojnë një konsensus, në mënyrë që të mund të fillojmë të punojmë së bashku për një kornizë. plani për njohje”, tha Bosanac.

Kategoritë
LajmeRajoni