Numri i emigrantëve në Ballkan është rritur me 60 për qind, ndërsa pesë për qind e popullsisë emigrojnë çdo vit

Zëvendësdrejtoresha e përgjithshme e Organizatës Ndërkombëtare për Migrim (IOM) Ugochi Florence Daniels deklaroi sot në konferencën “Dialogu i Sarajevës për Migracionin” se vitin e kaluar numri i emigrantëve në Ballkanin Perëndimor është rritur me 60 për qind krahasuar me vitin 2021.

Ajo shpjegoi se në të njëjtën kohë, pesë për qind e popullsisë lokale largohet çdo vit nga rajoni për shkak të faktorëve socialë dhe ekonomikë.

Daniels tha se është e nevojshme të vazhdohen përpjekjet në luftën kundër qarqeve të trafikimit të qenieve njerëzore dhe të vendoset një sistem për kthimin në vendet e origjinës të atyre migrantëve që nuk plotësojnë kërkesat ligjore për të qëndruar.

Ministri i Sigurisë së Bosnjës dhe Hercegovinës, Nenad Neshiq, tha se vendet e Ballkanit Perëndimor do të jenë edhe më të bashkuara dhe të bashkuara në tejkalimin e të gjitha problemeve që vijnë nga migrimi.

Ai shtoi se rëndësia gjeostrategjike e rajonit ka kohë që nuk është më e dukshme se sa gjatë krizës së emigrantëve, e cila përveç asaj humanitare paraqet edhe sfidë politike dhe të sigurisë.

“Krimi në krizën e emigrantëve më së shumti reflektohet në transportin dhe trafikimin e paligjshëm të njerëzve, por edhe në drogë dhe armë”, theksoi Neshiq.

Ajo theksoi se vendet e rajonit me qëndrimin e tyre ndaj krizës treguan se duhet të bëhen sa më shpejt pjesë e Bashkimit Evropian.

Sekretari i Shtetit Suedez për Migracionin dhe Azilin, Anders Hall theksoi se migrimi është në krye të prioriteteve të presidencës suedeze të Bashkimit Evropian dhe se vendet e Ballkanit Perëndimor janë partnerë kryesorë të BE-së në përpjekjet për të ruajtur një siguri dhe siguri Evropën e begatë.

Ai nënvizoi se Bosnja dhe Hercegovina ka një mundësi historike për t’u bërë anëtare e plotë e BE-së dhe bëri thirrje që ajo të përdoret sepse anëtarët e tjerë do të jenë të lumtur ta marrin.

Në konferencën në Jahorinë, duhet të miratohet një plan veprimi për zbatimin e detyrimeve nga Deklarata e Shkupit të miratuar në Konferencën Ministrore për Menaxhimin e Qëndrueshëm të Migracionit në Ballkanin Perëndimor në nëntor 2022.

Kategoritë
LajmeRajoni