Nuk ka më dilema, pohojnë shkencëtarët: Veza është më e vjetër se pula

Ka një debat të gjatë se çfarë është më e vjetër, veza apo pula? Shkencëtarët kanë ofruar mendimet e tyre, dhe filozofët gjithashtu kanë kontribuar në debatin gjatë historisë.

Megjithatë, sipas shkencës, vezët janë më të vjetra se pulat. Lloje të ndryshme kafshësh, përfshirë dinosaurët, bënin vezë shumë kohë përpara se pulat të shfaqeshin në Tokë. Pra, duke folur në aspektin evolucionar, veza është më e vjetër.

Lind pyetja – a është në të vërtetë një vezë pule? Nëse po flasim për një vezë të bërë nga një pulë, atëherë pula do të ishte e para. Megjithatë, nëse e shikojmë vezën si një term të përgjithshëm, pavarësisht nga lloji – atëherë veza vjen e para, shpjegon BBC Science Focus.

Veç kësaj, veza është një qelizë e vetme, e cila më pas zhvillohet në trupin e një pule, e cila nga ana tjetër rritet në një pulë ose gjel.

Pra, përgjigja për këtë pyetje varet nga përkufizimi i pulës dhe vezës dhe interpretimi i historisë evolucionare. Duke marrë parasysh “kompleksitetin” e pyetjes, mund të thuhet se kjo pyetje shtrohet më së shumti nga pikëpamja filozofike.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme