Nuk ka dënim për nxënësin që vrau 8 fëmijë, portierin dhe plagosi rëndë 7 persona në shkollë: Nuk i ka mbushur ende 14 vjeç

Saviq thekson se në Serbi kufiri i moshës për përgjegjësi penale është 14 vjeç, ndërsa në disa vende kufiri i moshës është 12 ose 10 vjeç, si në Angli.

Avokati Predrag Saviq ka theksuar se nëse i mituri K.K. i dyshuari që vrau nëntë persona mëngjesin e sotëm në të shtënat në shkollën fillore “Vladislav Ribnikar”, nuk është mbi 14 vjeç, nuk mund të jetë penalisht përgjegjës.

Siç ka theksuar Saviq në deklaratën e tij për Tanjug, nëse i dyshuari është mbi 14 vjeç trajtohet si i mitur dhe si dënim më i rëndë mund t’i shqiptohet masë e veçantë dhe nëse konstatohet se ka çrregullim mendor, atij mund t’i shqiptohet një masë trajtimi në një institucion të veçantë.

Ligji për të mitur parashikon gjithashtu që një i mitur më i rritur mund të dënohet me pesë vjet burg.

Saviq thekson se në Serbi kufiri i moshës për përgjegjësi penale është 14 vjet, ndërsa në disa vende ai kufi është 12 ose 10 vjet, si në Angli.

Sipas Saviqit, në kuadër të kapitullit 23 të negociatave për anëtarësim me Bashkimin Evropian, është përmendur që kufiri i moshës të ulet në Serbi, por kjo nuk ka ndodhur.

“Në disa vende edhe prindërit në raste të tilla mund të mbajnë përgjegjësi për veprën e vrasjes, ndërsa te ne ligji nuk e parashikon këtë”, theksoi Saviq.

Ai shtoi se në disa shtete të SHBA-ve të miturit mund të dënohen me vdekje dhe prindërit e tyre mund të mbahen përgjegjës për krimin e vrasjes.

Prindërit e fëmijës që ka kryer këtë vepër mund të përgjigjen për veprën penale të neglizhencës dhe neglizhimit të fëmijës, e cila dënohet me burgim deri në tre vjet, si dhe mund të përgjigjen me padi civile nga prindërit. të fëmijëve të lënduar.

Gjithashtu, prindërit e fëmijëve të plagosur dhe të vrarë, përveç prindërve të të dyshuarit, do të mund të padisin shkollën dhe kompaninë e sigurimeve nëse fëmijët ishin të siguruar.

Kategoritë
LajmeRajoni