“Ne jemi të ajrit!” Avioni gjigand me gjashtë motor Stratolaunch me një hapësirë krahësh me madhësinë e një FUSHE FUTBOLLI përfundon fluturimin e tij të dytë provë

Avioni gjigant Stratolaunch kreu me sukses fluturimin e tij të dytë provë të Enjten, duke u çuar në qiellin mbi shkretëtirën e Kalifornisë Jugore.

Avioni binjak, me gjashtë motorë, i cili ka hapësirën më të gjatë të krahëve në botë, u ngrit nga Mojave Air dhe Space Port dy vjet pas fluturimit të tij të parë, pas një ndryshimi në pronësi.

“Ne jemi të transportuar nga ajri”, shkroi kompania Stratolaunch rreth 7:30 paradite me kohën lokale të enjten.

Behemoth, i cili gjithashtu ka dy kabina, arriti një lartësi prej 14,000 metrash dhe preku në mënyrë të sigurt 28 rrotat e tij tre orë, 14 minuta pas lëshimit.

Me një hapësirë krahësh prej 383 metrash, Stratolaunch është më i gjerë se gjatësia e një fushe futbolli nga goli në gol, i cili zakonisht është rreth 345 metra.

Stratolaunch u zhvillua nga bashkëthemeluesi i Microsoft Paul Allen, i cili vdiq më pak se një vit para se të fluturonte për herë të parë në prill 2019.

Kur kompania Stratolaunch u themelua më 2011, kostoja e projektit u vlerësua fillimisht të ishte 215 milion £ (300 milion dollarë), por u vlerësua edhe më lart deri më 2019, në 400 milion dollarë, sipas CNBC.

Allen synonte ta përdorte atë si një aeroplan transportues për lëshimet në hapësirë, duke mbajtur raketa të mbushura me satelit nën qendrën e krahut dhe duke i lëshuar ato në lartësi të mëdha.

Pronarët e rinj të operacionit ambicioz fillimisht planifikojnë ta përdorin atë si një aeroplan transportues për lëshimin e automjeteve të kërkimit të fluturimit hipersonik të ripërdorshëm.

Gjatë fluturimit provë, avioni arriti shpejtësinë maksimale prej 199 km/h.

Stratolaunch merr një ekuipazh prej tre personash – pilot, bashkë-pilot dhe inxhinier fluturimi – të cilët ulen në trupin e djathtë, duke drejtuar avionin në një distancë të drejtë në të djathtë të vijës qendrore, pak si Falcon i Mijëvjeçarit në Luftërat e Yjeve.

Megjithëse, siç thekson faqja e internetit e Paul Allen, ‘vendoseni pranë Millennium Falcon dhe është dyfishi i madhësisë’.

Trupi i majtë i rrugës ka atë që duket si një kabinë me dritare për ata që vëzhgojnë, por pjesa në fakt është e zbrazët dhe pa presion.

Stratolaunch peshon afërsisht 500,000 paund pa asnjë ngarkesë.

Është projektuar për të mbajtur një peshë maksimale të ngritjes prej 1.3 milion paund, dhe një herë në ajër, mundësohet nga gjashtë motorë avionësh 747.

 

Si dhe gjerësinë e saj të thyer rekord, Stratolaunch ka një lartësi mbresëlënëse – qëndron 50 metra nga toka në majë të bishtit vertikal.

Pas fluturimit të saj të parë të parë në prill 2019, Stratolaunch pësoi një ndryshim të pronësisë dhe raportet dolën që kompania do të ndërpriste plotësisht veprimtarinë e saj.

Burime pranë Stratolaunch në atë kohë zbuluan se pasuritë e kompanisë po u bliheshin blerësve të mundshëm nga firma mëmë Vulcan.

Por Stratolaunch u ble nga Cerberus Capital Management, zbuluan raportet në dhjetor 2019 dhe numri i stafit të kompanisë që nga ajo kohë është rritur.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji