Në fund të janarit, në qiell do të shfaqet një skenë që nuk është parë për 50 mijë vjet

Kometa e zbuluar së fundi C/2022 E3 do t’i afrohet Diellit në javët e ardhshme për herë të parë në 50,000 vjet dhe mund të jetë e dukshme me sy të lirë në fund të janarit. Një kometë e vogël e përbërë nga shkëmbi dhe akulli, rreth 1 km në diametër, u zbulua në mars 2022 nga programi Zwicky Transient Facility (ZTF) duke përdorur teleskopin Samuel-Oschin në Observatorin Palomar në Kaliforni.

Ai u zbulua teksa kaloi orbitën e Jupiterit, dhe tani po lëviz drejt Diellit dhe do të arrijë perihelionin e tij, pikën më të afërt me Diellin, më 12 janar, sipas llogaritjeve të astronomëve. Kur një kometë i afrohet Diellit, akulli në thelbin e tij shkrihet dhe shndërrohet në një vello të gjatë pluhuri që reflekton dritën e Diellit.

Ajo vello e ndezur duhet të jetë e dukshme nga Toka. Kometa do të shkëlqejë më shumë “kur të jetë më afër Tokës”, thotë Thomas Prince, një profesor i fizikës në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni, i cili punon për programin ZTF.

Mundësia më e mirë është fundjava e 21 dhe 22 janarit
Sidoqoftë, pamja do të jetë më pak spektakolare sesa kalimi i kometës Hale-Bopp në 1997 ose Neowise në 2020, të cilat janë shumë më të mëdha. Vëzhgimi do të jetë i mundur me dylbi të mira, dhe ndoshta me sy të lirë një pjesë të natës, nëse nuk ka shumë dritë të hënës dhe ndotje nga drita.

Mundësia më e mirë pritet të jetë fundjava e 21 dhe 22 janarit dhe java në vijim. Gjatë kësaj periudhe, kometa do të kalojë midis Arushës së Vogël dhe Arushës së Madhe përpara se të zhytet në hemisferën jugore dhe të shkojë drejt qosheve të sistemit diellor, i cili ndoshta është djepi i tij.

Hera e fundit që vizitori i akullt ishte kaq afër Diellit ishte 50,000 vjet më parë, sipas llogaritjeve të astronomëve. Ardhja e saj e afërt do të jetë një mundësi për shkencëtarët që të kuptojnë më mirë përbërjen e kometës, veçanërisht falë teleskopit hapësinor James Webb.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme