NASA dëshiron të vendosë një reaktor bërthamor në Hënë deri në vitin 2030

NASA ka njoftuar planet për të vendosur një reaktor bërthamor në Hënë deri në vitin 2030, si pjesë e një vizioni për ta kthyer trupin hënor në një termocentral orbital.

Agjencia hapësinore e SHBA-së ka zgjedhur tre propozime të konceptit të projektimit për një sistem energjie të zbërthimit që mund të jetë gati për të nisur deri në fund të dekadës.

Më pas do të testohet nga astronautët që kthehen në sipërfaqen hënore nën programin e ri Artemis, i cili do të shohë gruan e parë dhe burrin e 13-të të zbarkojnë në Hënë deri në vitin 2025.

Plani është që sistemi i energjisë i ndarjes së klasës 40 kilovat të zgjasë të paktën 10 vjet në mjedisin hënor, me shpresën se një ditë mund të mbështesë një prani të përhershme njerëzore në Hënë, si dhe të mbështesë misionet me njerëz në Mars dhe më gjerë. .

Nëse NASA do të ndërtojë një bazë në sipërfaqen hënore, një nga problemet kryesore për të zgjidhur do të jetë mënyra se si do të fuqizohej një vendbanim i tillë i propozuar.

Panelet diellore janë të shkëlqyera për të fuqizuar roverët, por një bazë njerëzore do të kishte nevojë për një burim të vazhdueshëm dhe të besueshëm të energjisë.

Ekspertët e NASA-s po shqyrtojnë ndarjen bërthamore si përgjigje, sepse teknologjia është përdorur gjerësisht në Tokë.

Relativisht të vogla dhe të lehta në krahasim me sistemet e tjera të energjisë, sistemet e ndarjes janë të besueshme dhe mund të mundësojnë energji të vazhdueshme pavarësisht nga vendndodhja, rrezet e diellit të disponueshme dhe kushtet e tjera natyrore mjedisore, tha agjencia hapësinore amerikane.

Nëse demonstrimi i një sistemi të tillë në Hënë do të ishte i suksesshëm, do të hapte rrugën për nxitjen e udhëtimeve më të gjata në hapësirë.

“Teknologjia e re nxit eksplorimin tonë të Hënës, Marsit dhe më gjerë,” tha Jim Reuter, administrator i asociuar për Drejtorinë e Misionit të Teknologjisë Hapësinore të NASA-s.

“Zhvillimi i këtyre modeleve të hershme do të na ndihmojë të vendosim bazat për fuqizimin e pranisë sonë njerëzore afatgjatë në botë të tjera.”

Të tre kontratat e projektimit, që do të jepen nëpërmjet Laboratorit Kombëtar të Departamentit të Energjisë të SHBA-së në Idaho, vlerësohen secila me rreth 5 milionë dollarë (4 milionë paund).

Ato i janë dhënë Lockheed Martin, Westinghouse of Cranberry Township në Pensilvani dhe IX të Houston, Teksas, një sipërmarrje e përbashkët e Intuitive Machines dhe X-Energy.

Ky i fundit do të jetë partner me Maxar dhe Boeing.

Megjithatë, detajet e propozimeve individuale të konceptit të dizajnit nuk janë zbuluar ende për publikun.

“Projekti Fission Surface Power është një hap i parë shumë i arritshëm drejt vendosjes së energjisë bërthamore nga Shtetet e Bashkuara në Hënë”, tha drejtori i Laboratorit Kombëtar të Idahos, John Wagner.

“Mezi pres të shoh se çfarë do të arrijë secila prej këtyre skuadrave”.

Shpresohet që zhvillimi i këtyre teknologjive të fuqisë sipërfaqësore të ndarjes do të ndihmojë gjithashtu NASA-n të avancojë sistemet e shtytjes bërthamore që mbështeten në reaktorët për të prodhuar energji. Këto mund të përdoren më pas për misionet e eksplorimit të hapësirës së thellë.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji