Musk: Kemi futur një çip në trurin e njeriut

Miliarderi Elon Musk thotë se kompania e tij Neuralink ka implantuar me sukses një nga çipat e saj me valë në trurin e njeriut për herë të parë.

“Rezultatet fillestare tregojnë impulse nervore premtuese dhe pacienti po shërohet mirë”, tha Musk.

Qëllimi i kompanisë është të lidhë trurin e njeriut me kompjuterët dhe të ndihmojë në zgjidhjen e kushteve komplekse neurologjike. Një numër kompanish konkurruese kanë instaluar tashmë pajisje të ngjashme. BBC News i është drejtuar Neuralink dhe rregullatorit mjekësor të SHBA, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), për koment.

Në maj, kompanisë së Musk iu dha leja nga FDA për të testuar çipin te njerëzit, gjë që ishte një moment historik. Kjo dha dritën jeshile për fillimin e studimit gjashtëvjeçar. Pacientët që do të marrin pjesë në studim do të kenë një çip të vendosur në mënyrë kirurgjikale në pjesën e trurit që kontrollon qëllimin për të lëvizur. Çipi, i cili do të instalohet nga roboti, më pas do të regjistrojë dhe dërgojë sinjale të trurit në aplikacion, me qëllimin fillestar “të mundësojë njerëzve të kontrollojnë kursorin ose tastierën e kompjuterit duke përdorur vetëm mendimet e tyre”, sipas Neuralink.

Musk njoftoi në X se produkti i parë i Neuralink do të quhet Telepathy. Ai duhet të bëjë të mundur kontrollin e celularit ose kompjuterit të dikujt – duke menduar. “Përdoruesit e parë do të jenë ata që kanë humbur aftësinë për të përdorur gjymtyrët e tyre. Imagjinoni që Stephen Hawking të jetë në gjendje të komunikojë më shpejt se një daktilografist i shpejtë. Ky është qëllimi”, shton Musk.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme