Metali më i lehtë në botë: Mund të qëndrojë mbi një luleradhiqe dhe do të bëjë aeroplanë prej tij

Shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë kanë prodhuar një material të ri që është aq i lehtë sa mund të qëndrojë në majë të luleradhiqes së thatë pa dëmtuar farat. Materiali është 100 herë më i lehtë se polisteroli.

Një ekip kërkimor i përbërë nga shkencëtarë nga Instituti UC Irwin, HRL Laboratories dhe Kaltech i thanë revistës Science se ky është materiali më i lehtë në botë.

Materiali quhet “mikrolatë metalike ultralight”, dhe 99,99% e strukturës është ajri, sepse materiali përbëhet nga tuba të zbrazët.

“Qëllimi është në bërjen e një grilë tubash të zbrazët të ndërlidhur me një trashësi muri 1000 herë më të hollë se flokët e njeriut”, tha autori kryesor i HRL Tobias Sandler në një deklaratë.
“Mikrogridi” është i frymëzuar nga struktura e eshtrave të njeriut, të cilat janë të forta nga jashtë dhe kryesisht të zbrazura nga brenda.
Materiali i ri është 100 herë më i lehtë se polisteroli.

Lorenzo Valdevit, një studiues në projekt, tha se materiali është jashtëzakonisht i qëndrueshëm nga goditjet, mund të përdoret në industrinë e hapësirës ajrore, për të mbytur tingullin …

Falë hendekut midis molekulave, rrjeti thith ndjeshëm energjinë, të cilën Sofia Young nga “HRL Laboratories” e shpjegoi në një shembull konkret, raporton revista Novosti.

“Ne e mbështollëm vezën në një” mikro-rrjetë “dhe e hodhëm atë nga një lartësi prej 25 katesh. “Pas rënies, veza mbeti e paprekur”, tha Young.
Ajo shtoi se ky material mund të ndihmojë “Boeing” të kursejë shumë në peshën e aeroplanit në të ardhmen, por ai do të jetë ende aq i fortë sa modelet e sotme të aeroplanit.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji