Më e shkurtra në histori: Presidenti mandati i të cilit zgjati vetëm 45 minuta

Pedro Lascuráin është një emër jo aq i njohur jashtë Meksikës së tij të lindjes. Por ai ka një rekord interesant në historinë botërore. Lascuráin ishte president i Meksikës për më pak se një orë, duke e bërë atë një nga presidentët me mandatin më të shkurtër në historinë botërore.

Lascuráin lindi në Mexico City në 1856 dhe ishte një avokat dhe politikan me profesion. Ai pati një karrierë të gjatë në politikë, duke shërbyer në poste të ndryshme në qeverinë meksikane, duke përfshirë si Sekretar Shteti, Ministër i Punëve të Jashtme dhe Ministër i Brendshëm. Ai ishte gjithashtu anëtar i Partisë Revolucionare Institucionale (PRI), e cila ishte partia politike dominuese në Meksikë për pjesën më të madhe të shekullit të 20-të.

Presidenca e shkurtër e Lascuráin u zhvillua në shkurt 1913, gjatë një periudhe të trazuar në historinë meksikane. Në atë kohë, Meksika ishte në mes të një revolucioni dhe disa fraksione po luftonin për pushtet. Presidenti në atë kohë, Francisco I. Madero, u rrëzua nga një grusht shteti i udhëhequr nga gjenerali Victoriano Huerta, i cili mori presidencën. Megjithatë, sundimi i Huertës nuk u njoh nga të gjitha fraksionet dhe pati paqëndrueshmëri të madhe politike.

Në këtë ditë, 18 shkurt 1913, Huerta u detyrua të jepte dorëheqjen si president dhe Kongresi Meksikan emëroi Lascuráin si pasardhësin e tij. Megjithatë, presidenca e Lascuráin ishte jetëshkurtër. Vetëm 45 minuta pasi mori detyrën, ai dha dorëheqjen nën presionin e gjeneralit Huerta, i cili më pas mori presidencën për herë të dytë.

Disa historianë besojnë se emërimi i Lascuráin-it si president ishte një dredhi nga Huerta për të mos u parë si udhëheqësi i grushtit të shtetit dhe për të krijuar pamjen e një transferimi legjitim të pushtetit.

Mandati i Lascuráin mund të ketë qenë i shkurtër, por kishte implikime të rëndësishme për politikën meksikane. Mandati i dytë presidencial i Huertës u shënua nga dhuna dhe represioni, dhe ai u rrëzua përfundimisht në një grusht shteti të dytë në 1914. Revolucioni Meksikan vazhdoi edhe për disa vite të tjera, dhe vendi kaloi një periudhë të trazirave të rëndësishme politike dhe sociale.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme