Mali i Zi refuzoi të kthejë bizhuteritë me vlerë 300 milionë euro

Qeveria e Malit të Zi refuzoi të njohë kërkesën në procesin e ndërmjetësimit dhe të kthejë 28 kilogramë gurë gjysmë të çmuar – opal, të cilët janë sekuestruar më shumë se 10 vjet më parë në aeroportin e Podgoricës, thuhet në raportin e Mbrojtësit të Marrëdhënieve Pronësore dhe Juridike.

Procedura është duke vazhduar në Gjykatën Themelore të Kotorrit dhe vlera e kontestit është 300 milionë euro. Gjykata e ka ndaluar shtetin që të disponojë me këto lëndë deri në përfundimin përfundimtar të mosmarrëveshjes, transmeton Radiotelevizioni i Malit të Zi.

Procedura është nisur me kërkesë të Robert Fanjekut dhe Antoni Strelenskit, pasi opalet e konfiskuara janë shpallur pronë shtetërore dhe janë vendosur në thesarin e Bankës Qendrore të Malit të Zi.

Ata kërkojnë që t’u kthehen gurët gjysmë të çmuar dhe në padi deklarojnë se kapin vlerën e 300 milionë eurove, si dhe dëmshpërblimin e dëmit dhe zhdukjen e pesë kilogramëve, pasi tani në kasafortën e kasafortës ka 28 kilogramë. Banka Qendrore, fitimet e humbura për periudhën e kaluar dhe interesat e vonesës.

Në raportin e Mbrojtësit të Marrëdhënieve Pronësore dhe Juridike thuhet se sendet janë futur në Mal të Zi pa u denoncuar më parë në doganën e Aeroportit të Podgoricës.

Kësaj radhe procedura është iniciuar në Gjykatën Themelore në Kotorr, ndërsa paraprakisht padia është tërhequr në Gjykatën Themelore në Nikshiq.

“Gjykata Themelore në Kotorr miratoi propozimin për caktimin e masës së përkohshme dhe ia ndaloi shtetit që të disponojë me këto lëndë deri në përfundimin përfundimtar të kontestit. procesi i ndërmjetësimit dhe kthimi i opaleve”, thuhet në raport.

Gjykata e Kotorrit ndaloi autoritetin ekzekutiv nga shitja e bizhuterive.

Koleksioni i opaleve u soll nga aeroporti i Cyrihut në aeroportin e Podgoricës në korrik 2011 nga shtetasit e Afrikës së Jugut Fenjek dhe Strelenski.

Në vitin 2012, të dy kanë denoncuar në polici pronarin e hotelit “Belvi” në Budva, Branko Çupiç, të cilin e akuzuan se, siç thanë ata, “ua kishte marrë bizhuteritë me mashtrim”. Ata i thanë policisë se në vitin 2011, Ćupić i ka pritur në aeroportin e Podgoricës, ku kanë “anashkaluar doganën” dhe i kanë çuar në hotel si mysafirë të tij dhe i kanë lënë bizhuteritë në kasafortën e hotelit.

Kur Çupiç, sipas pretendimeve të tyre, refuzoi t’ua kthente bizhuteritë një vit më vonë, ata e raportuan atë në polici.

Pas kallëzimit, policia i ka konfiskuar xhevahiret, ndërsa në shtator të vitit 2012 Gjykata Themelore e Podgoricës i ka konfiskuar përgjithmonë pasi siç thuhet në vendim janë importuar jashtë rregullave doganore, që është vepër penale.

Duke pasur parasysh elementin e veprës penale gjatë importimit, predhat kaluan në pronësi të shtetit dhe përfunduan në kasafortën e Bankës Qendrore të Malit të Zi.

Nga matjet u përcaktua se më i zjarrtë, opali i bardhë dhe i zi. Vetëm një gur peshon katër kilogramë e 400 gram. Koleksioni përmban gjithashtu 14 figurina në formën e kafshëve që peshojnë pak më shumë se një kilogram.

Kategoritë
LajmeRajoni