Kroacia ka frikë nga skenari letonez: A do të përshpejtojë futja e euros emigracionin?

Letonia ishte vendi i parafundit që prezantoi euron si monedhë të saj dhe nëntë vjet më vonë qytetarët e saj vazhdojnë të largohen nga shteti baltik me 1.9 milionë banorë, duke u ankuar për çmimet e larta dhe mungesën e vendeve të punës, raporton Jutarnji list.

“Pasi u fut euro në vend, ne u tronditëm nga çmimet e reja”, thotë Lubova Sela, një pensioniste 65-vjeçare në kryeqytetin Riga.

“Më parë, ne mund të blinim shumë më tepër gjëra me lat tona sesa tani me euro”, shton ai në një intervistë për Hina.

Letonia hyri në eurozonë më 1 janar 2014 dhe një vit më vonë Lituania fqinje bëri të njëjtën gjë.

Aiva Strelca, një studente 16-vjeçare në atë kohë, ishte me pushime dimërore dhe e kujton mirë natën e Vitit të Ri kur lat u zhduk.

“Ndërsa prisnim Vitin e Ri në shtëpi, babai doli në kopsht, hapi një gropë dhe vendosi një kuti me llapa”, thotë Strelca.

“Nuk donte t’i ndërronte me euro. Ai tha se një ditë do të na duhen përsëri. Se do të jenë të vlefshme përsëri në të ardhmen”, shton ai.

Letonia fitoi pavarësinë në 1991 me rënien e Bashkimit Sovjetik dhe në 1994 fiksoi kursin e saj të këmbimit në markën gjermane dhe më pas në euro. Kështu, ajo mbajti inflacion të ulët dhe nuk përdori politikën monetare për të stimuluar eksportet dhe punësimin.

Në vitin 2000, ajo kishte pothuajse 2.4 milionë banorë. Që atëherë, ajo ka humbur rreth 500,000 prej tyre.

Shumë prej tyre emigruan në vendet e tjera anëtare të BE-së në kërkim të një jete më të mirë.

Anna, vajza e Lubova Selës, katër vjet më parë shkoi të jetonte në kryeqytetin polak Varshavë, ku punon si gazetare.

Euro politike

Ai beson se qeveria letoneze futi euron për arsye politike.

“Futja e euros ishte një çështje sigurie për Letoninë. Shpjegimi jozyrtar ishte se Perëndimi do të ishte më i motivuar të na ndihmonte në rast të një kërcënimi nga Rusia nëse do të hynim në zonën e monedhës së përbashkët. Ishte një lloj mburoje. kundër ndikimit të Rusisë”, tha ajo.

Valdis Dombrovskis, i cili atëherë si kryeministër i Letonisë e futi vendin në Eurozonë, dhjetë muaj më vonë u emërua nënkryetar i Komisionit Evropian në Bruksel. Ai është komisioneri evropian për ekonominë, ndaj sot detyra e tij është të promovojë idenë e eurozonës.

Në fillim të korrikut, ai përshëndeti vendimin e qeverisë kroate për futjen e euros.

“Futja e euros nuk është vetëm një detyrim legjitim, por sjell një përfitim të dukshëm për ekonominë kroate, si dhe forcimi i pozicionit ndërkombëtar dhe rëndësisë së Eurozonës dhe BE-së,” tha Dombrovskis në Zagreb në një konferencë të përbashkët për shtyp me Kryeministri kroat Andrej Plenkoviq.

Të dielën, Kroacia u bë anëtarja e 20-të e eurozonës.

Letonia dhe Lituania, së bashku me Bullgarinë, janë vendet me pabarazitë sociale më të mëdha në BE, sipas zyrës statistikore Eurostat.

Kategoritë
BotaLajme