Katër lloje dronësh dhe municione speciale po zhvillohen në Bosnje dhe Hercegovinë

Siç mëson Klix.ba nga burime të përfshira në zhvillim, katër lloje avionësh janë duke u zhvilluar aktualisht në Bosnje dhe Hercegovinë, nga të cilat tre janë kamikaze dhe zbulues, dhe një lloj është bombardues zbulues.

Burimi ynë i përfshirë në proces sqaron se ajo që karakterizohet si kamikaz është kryesisht një kamikaz i vogël që mban një lloj të caktuar koke luftarake. Dy të tjerët janë dronë zbulues kamikaze që janë të armatosur, por kanë pajisje zbulimi në to dhe mund të veprojnë ose jo si kamikazë.

Lloji i tretë, dhe tipi i katërt i avionit është një dron bombardues që ka pajisje zbulimi dhe gjithashtu ka aftësinë për të mbajtur municion.

Ajo që është specifike është se nuk bëhet fjalë për municion standard, nuk mbajnë municion mortajash, por municion që është krijuar posaçërisht për atë lloj dronësh.

“Ne shmangim përdorimin e municioneve komerciale për dy arsye. E para është pamundësia e marrjes së tij dhe arsyeja e dytë është matematika elementare që thotë se është e shtrenjtë dhe nuk është e përshtatshme për objektiva të caktuara. Ne kemi zhvilluar një ekuivalent të asaj kokrre që është shumë më i avancuar, shumë herë më lirë dhe mund të përdoret kudo për t’u prodhuar”, thotë burimi i Klix.ba.

Ai thekson se gjithçka bëhet si pjesë e industrisë së dedikuar vendase, disa nga inxhinierët janë shkolluar jashtë Bosnje-Hercegovinës, por të gjithë janë banorë të Bosnje-Hercegovinës dhe aspekti i plotë i prodhimit do të jetë në Bosnje-Hercegovinë në të gjitha fabrikat e dedikuara të industrisë.

Ekspertët më të mirë janë të përfshirë në projekt, kështu që një nga ata të punësuar është i specializuar në zhvillimin e qelqit me fibra të veçanta që janë të përbëra dhe të gjitha trupat janë bërë nga kompoziti, madje edhe kompozitat janë bërë në Bosnje dhe Hercegovinë dhe janë testuar. Këto janë materiale që janë shumë më të lehta se alumini dhe plastika, por edhe shumë më të forta.

Sa i përket ankesës se ministritë e caktuara nuk janë të informuara, fakti është se është një zhvillim, dhe pasi të përfundojë, gjithçka do të kalojë në kornizën ligjore për t’u zyrtarizuar dhe regjistruar.

Siç mëson Klix.ba, prodhimi do të varet nga tregu global, fillimisht do të prodhohen disa kopje deri në gjetjen e blerësit dhe përfundimi i projektit pritet për pesë deri në gjashtë muaj.

Teknologjia e montimit do t’u caktohet kompanive vendase të industrive të dedikuara, të cilat më pas do të jenë në gjendje ta tregtojnë atë sipas gjykimit të tyre.

Kujtojmë se ministri i Mbrojtjes së Bosnjës dhe Hercegovinës Zukan Helez në disa raste ka pohuar se industria e përkushtuar në Bosnje dhe Hercegovinë po punon seriozisht në zhvillimin e dronëve dhe në Klix Studio ka thënë se tashmë dy vende kanë shprehur interesin për blerjen e tyre.

Kategoritë
LajmeRajoni