Hulumtim: Holanda vlerëson aplikantët për viza duke përdorur një algoritëm racist

Algoritmi profilizoi miliona aplikantë për viza duke përdorur variabla të tillë si kombësia, gjinia dhe mosha, sipas “Lighthouse Reports”

Qendra e njohur e gazetarisë “Lighthouse Reports” hulumtuese thotë se Holanda ka përdorur një algoritëm racist për përpunimin e aplikimeve për viza që nga viti 2015, raporton Anadolu.

“Diçka e panjohur për publikun, Ministria e Punëve të Jashtme ka përdorur një sistem profilizimi për të llogaritur rezultatin e rrezikut të aplikantëve për viza afatshkurtër që aplikojnë për të hyrë në Holandë dhe Zonën Shengen që nga viti 2015”, tha Lighthouse Reports në një raport hetimor lidhur me temën e cila u publikua dje.

Algoritmi, një sekuencë e kufizuar udhëzimesh rigoroze për të zgjidhur probleme specifike ose për të kryer një llogaritje, është përdorur për miliona aplikantë për viza, duke përdorur variabla si kombësia, gjinia dhe mosha, zbuloi raporti.

Sipas raportit, zyrtari i brendshëm për mbrojtjen e të dhënave këshilloi ministrinë që “të ndalojë menjëherë profilizimin e aplikantëve për viza për t’i dalluar pjesërisht në bazë të kombësisë dhe më pas t’i trajtojë ata në mënyrë të pabarabartë në bazë të këtij dallimi”, duke pretenduar se ajo është ende aktive dhe përdor kombësinë si variabël.

Duke komentuar raportin, Kati Piri, deputetja holandeze dhe anëtare e Dhomës së Përfaqësuesve, tha se “nga vende si Maroku dhe Surinami, është tepër e vështirë të marrësh vizë”.

Ajo e përshkroi përdorimin e profilizimit algoritmik të vizave si “jashtëzakonisht tronditëse”.

Kategoritë
BotaLajme