Gjenerali hungarez i NATO-s në Sarajevë: Situata mund të përshkallëzohet në çdo kohë, siç ndodhi në Kosovë

Në bazën e Butmirit pranë Sarajevës do të bëhet sot dorëzimi i komandës së EUFOR-it dhe udhëheqjen do ta marrë gjeneralmajor hungarez Laszlo Sticz.

Gjenerali hungarez do të marrë komandën nga gjeneralmajor Helmut Habermayer dhe në ceremoni do të marrin pjesë një numër i konsiderueshëm diplomatësh të shquar si dhe zyrtarë të Bosnjës dhe Hercegovinës.

Nga rruga, gjeneralmajor Laszlo Sticz ka kryer një sërë funksionesh ushtarake në ushtrinë hungareze për një kohë të gjatë. Gjatë vitit 1999, ai u caktua në Shtabin Kryesor të Ushtrisë Hungareze, ku shërbeu si oficer në pozicione në fushën e planifikimit të mbrojtjes.

Ai fitoi përvojë në mision si oficer operativ në Qendrën e Përbashkët Operacionale të NATO-s në Kosovë dhe zgjeroi njohuritë e tij për planifikimin e forcave ndërkombëtare në kuadër të Komandës Aleate të Transformimit SEE (SHAPE, Belgjikë) midis 2003 dhe 2006.

Pas kthimit në Hungari, ai përdori përvojën e tij ndërkombëtare në planifikim në Ministrinë e Mbrojtjes.

“Rreziku ushtarak është dytësor. Misioni i BE-së do të ndërhyjë vetëm nëse policia boshnjake nuk mund të sigurojë paqen. Por situata mund të përshkallëzohet në çdo kohë, siç ndodhi në Kosovë. Kjo është arsyeja pse një forcë ushtarake ndërkombëtare, e cila duhet të jetë e paanshme dhe e besueshme, me një pengesë nëse është e nevojshme”, tha gjenerali hungarez në një nga fjalimet e tij të mëparshme për mediat.

Kategoritë
LajmeRajoni