Frymëzuar nga Star Wars: Shkencëtarët krijojnë lëkurë artificiale që ndihet (Video)

Frymëzuar nga trilogjia e Star Wars, shkencëtarët Singaporeanë kanë krijuar një “lëkurë elektronike” të aftë të ndiejë prekjen. Ata shpresojnë se kjo risi do të ndihmojë njerëzit me protezat artificiale të njohin objektet dhe të ndiejnë strukturën e tyre, madje edhe temperaturën dhe dhimbjen.

Ajo “lëkurë”, me madhësinë e një centimetri katror, ​​përbëhet nga deri në njëqind sensorë të vegjël.

Shkencëtarët nga Universiteti Kombëtar i Singaporit deklarojnë se ai mund të përpunojë informacionin më shpejt sesa sistemi nervor njerëzor, dhe gjithashtu është i aftë të njohë 20 deri në 30 cilësi të ndryshme, njoftoi Reuters.

Ai gjithashtu mund të lexojë Braille me më shumë se 90 përqind saktësi.

“Njerëzit duhet të ‘rrëshqasin’ gishtin mbi objekt për të ndjerë strukturën, dhe në këtë rast, lëkura mund të zbulojë një strukturë tjetër me vetëm një prekje,” tha udhëheqësi i ekipit Benjamin Te.

Ai përmendi se algoritmet e inteligjencës artificiale janë përgjegjëse për faktin se shpikja e tyre është në gjendje të “mësojë shpejt”. Demonstrimi tregon se si pajisja mund të njohë që topi lehtësues i stresit është i butë dhe se topi plastik është i fortë.

Ai zbuloi se koncepti i shpikjes u frymëzua nga një skenë nga trilogjia e filmit “Star Wars” në të cilën Luke Skywalker ka mbetur pa dorën e djathtë, të cilën më pas e zëvendëson me një robotik, me të cilin duket se ka arritur të rimarrë një ndjenjë të prekjes.

Ai shtoi se gjithçka është ende në fazën eksperimentale, por që ka interes të madh për shpikjen e tyre, veçanërisht në qarqet mjekësore.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji