Fenomeni i pazakontë në Mars: Forma që ngjajnë shumë me pemët

Një sondë hapësinore që vëzhgon planetin nga orbita e Marsit ka kapur atë që duket shumë si pemë pranë polit verior të planetit të kuq. A kanë përfunduar tashmë spekulimet për ekzistencën e jetës në Mars? Kjo është ndoshta ajo që shumë përdorues të internetit po pyesnin kur filluan të qarkullojnë fotot e çuditshme të marra nga sonda Mars Reconnaissance nga orbita e këtij planeti.

Pamjet e marra pranë polit verior të Marsit tregojnë struktura që ngjajnë shumë me pemët. Por kur shkencëtarët ekzaminuan fotot, të bëra në vitin 2010, ata zbuluan se ishte një iluzion optik.

Poli verior i planetit të kuq është i mbuluar nga ngrica e përhershme e bërë nga dyoksidi i karbonit të ngrirë (i ashtuquajturi “akulli i thatë”), ngjashëm me mënyrën se si akulli i ujit mbulon polet në Tokë.

Rreth Polit të ngrirë të Veriut në Mars është një “unazë” dunash që ngjajnë me dunat e rërës në shkretëtirat në Tokë. Ato janë të mbuluara me një shtresë të hollë pluhuri dhe copa akulli të thatë, shkruan portali ueb space.com. Ndërsa akulli i thatë fillon të shkrihet në kushte më të ngrohta, ai shtyn rërën e errët të bazaltit në sipërfaqen e dunave.

“Gjatë pranverës në Mars, dielli ngroh akullin dhe e bën atë të sublimohet drejtpërdrejt në avull, dhe gazi që rezulton heq pluhurin përreth dhe grimcat e rërës dhe ekspozon rërën e errët të bazaltit,” shpjegoi Candy Hansen, një anëtare e Mars Reconnaissance të NASA-s nga Universiteti i Arizonës.

Edhe pse këto “vija” të errëta na kujtojnë pemët, në realitet ato nuk janë të drejta, pra nuk “shikojnë” në ajër, por shtrihen në tokë. Vetëm truri ynë i interpreton ato në atë mënyrë, pasi që imazhi me të vërtetë ngjan me imazhet e pemëve që ne njohim në Tokë.

Sa i përket pemëve apo jetëve të tjera në Mars, deri më sot nuk ka asnjë provë të fortë për ndonjë lloj biologjie marsiane, të kaluar apo të tashme, bimë apo tjetër, shkruan space.com.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme