Dodik deklaroi se Serbia, Mali i Zi dhe RS duhet të bashkohen, ka reaguar ashpër nga MPJ e Malit të Zi

Presidenti i Bosnjës dhe Hercegovinës i entitetit të RS Milorad Dodik tha dje se serbët në këtë shekull duhet “të formojnë një shtet të vetëm, të përbërë nga Serbia, RS dhe Mali i Zi, me mjete demokratike dhe masa politike, jo me luftë dhe t’ua lënë brezave të ardhshëm”.

Pas kësaj deklarate, Ministria e Punëve të Jashtme të Malit të Zi ka lëshuar një deklaratë ku thuhet se vendi është shtet i pavarur dhe i njohur ndërkombëtarisht, anëtar i NATO-s, i fokusuar në të ardhmen evropiane, dhe jo, siç thonë ata, në idetë retrograde.

Por Dodik nuk u dorëzua atje. Ai doli me thënien e tij se reagimi i MPJ-së malazeze ndaj deklaratës së tij për “shtet të bashkuar” tregon se individët në Mal të Zi besojnë se kanë një vepër sipas vullnetit të shumicës dhe se kjo mazhorancë është apriori kundër bashkimit.

“Do të ishte interesante të kontrollohej vullneti i qytetarëve të Malit të Zi, por jo në Lajçak, por në një referendum demokratik, edhe në këtë moment, dhe çfarë mund të tregojë vetëm një referendum i tillë pas 50 apo 100 vjetësh”, tha Dodik.

Ai pohoi se Serbia, Mali i Zi dhe njësia më e vogël administrative në BiH, president i së cilës ai është, kanë “përvojën e të jetuarit në një shtet të përbashkët”.

“Kur them se do të ishte mirë të përfshihej mundësia e ribashkimit në planin kombëtar qindravjeçar, nuk e kam fjalën për një akt të detyruar asociimi, por për vullnetin e shprehur lirisht të qytetarëve të atyre vendeve”, tha Dodik.

Kategoritë
LajmeRajoni