Dënoi Karaxhiçin, kush është gjykatësi i caktuar dhe për Putinin

Gjykatësi britanik që dënoi Radovan Karaxhiçin me burgim të përjetshëm për krime lufte duhet të këshillojë Ukrainën dhe qeverinë britanike për sjelljen e Vladimir Putin dhe bashkëpunëtorëve të tij para drejtësisë.

Duke shkruar për The Telegraph, Prokurorja e Përgjithshme Suella Braverman njoftoi se do të emëronte Sir Howard Morrison për të ndihmuar në ndjekjen penale të krimeve të luftës në Ukrainë dhe në Gjykatën Penale Ndërkombëtare.

Morrison ishte një gjykatës britanik në ICC për një dekadë dhe kryesoi gjyqin ndaj ish-liderit serb të Bosnjës, i cili çoi në dënim të përjetshëm. Aai aktualisht ndodhet në një burg britanik, që besohet të jetë në Isle of Wight.

Braverman tha se masa tregon përkushtimin e Britanisë për të sjellë Putinin dhe trupat e tij para drejtësisë, i cili mund të përfundojë në një burg britanik.

“Mund të duket e paimagjinueshme që kriminelët rusë të luftës mund të jenë një ditë në bankën e të akuzuarve. Nuk kam dyshim se ishte e paimagjinueshme si për Karaxhiçin ashtu edhe për mbështetësit e tij, dhe sot ai është pas hekurave, duke vuajtur një dënim në një burg britanik,” tha Braverman, duke shtuar se ndjekja e tij në dukje e pakapshme, do të trajtohej nga të përkushtuar dhe profesionistë si Morrison.

Ajo tha se shpreson që emërimi i Howard Morrison do të shërbente si një “kujtesë për ushtarët rusë dhe zyrtarët e qeverisë, veçanërisht ata që vënë në dyshim rolin e tyre në këtë luftë të paligjshme, se veprimet e tyre do të kenë pasoja dhe se drejtësia ndërkombëtare ka një shtrirje të gjerë dhe të fuqishme”.

 Morrison u zgjodh një nga gjashtë gjyqtarët e Gjykatës Ndërkombëtare Penale në dhjetor 2011, dhe e mbajti këtë pozicion deri në mars 2021.

Ai konsiderohet si një nga gjykatësit penalë ndërkombëtarë më të vjetër dhe më me përvojë në Mbretërinë e Bashkuar.

Kategoritë
BotaLajme