Deklarata skandaloze për tërmetin në Turqi vjen nga udhëheqësi hebrenj Shmuel Eliyahu

 Shmuel Eliyahu, një nga udhëheqësit kryesorë fetarë hebrenj të Izraelit, përdori gjuhë urrejtjeje dhe komentoi “drejtësinë hyjnore” për fatkeqësinë e tërmetit në Turqi dhe Siri.

Sipas gazetës izraelite  The Times of Israel, rabini Eliyahu shkroi një artikull me titull “Si t’i qasemi tërmeteve në Turqi dhe Siri?”  për portalin e famshëm të lajmeve fetare Olam Katan,.Në artikullin e tij  ai bëri deklarata skandaloze për fatkeqësinë e tërmetit në të cilin humbën jetën të paktën 28 ​​mijë njerëz nga të dy vendet.

Eliyahu, babai i Amihai Eliyahu, Ministër i Jerusalemit dhe Tokës së Premtuar nga partia e ekstremit të djathtë dhe raciste të Izraelit, Otzma çifute (Fuqia hebraike), tha: “Zoti po i gjykon të gjitha kombet rreth nesh që duan të pushtojnë tokat tona disa herë dhe të hedhin ne në det”.

Eliyahu, i cili iu referua seksionit Eksodi të Tevratit në artikullin e tij, tregon për turqit dhe sirianët që humbën jetën në tërmetet, Hz. Ai e krahasoi atë me ushtrinë e faraonit të Egjiptit, e cila u mbyt në Detin e Kuq ndërsa ndiqte izraelitët e udhëhequr nga Moisiu.

“Izraelitët, duke i njohur egjiptianët, kënduan (me gëzim) këngë për mbytjen e tyre, duke kuptuar se këta të mbytur donin të vrisnin disa prej tyre dhe të vazhdonin të skllavëronin pjesën tjetër. Ata kënduan sepse e kuptuan se këtu kishte drejtësi hyjnore që synonte të ndëshkonte egjiptianët.”

Rabini i famshëm izraelit, i cili bëri shprehje armiqësore dhe urrejtjeje ndaj Turqisë dhe Sirisë, vazhdoi si më poshtë:

“Kjo ka të bëjë me Sirinë, e cila ka ngacmuar banorët e saj hebrenj në Damask dhe qytete të tjera për qindra vjet me shpifje gjaku. Siria pushtoi Izraelin tre herë për të vrarë dhe shkatërruar.

Nuk e dimë se cilat llogari duhet të zgjidhen me Turqinë, e cila na shpif në çdo arenë. Por meqenëse Zoti na ka zbuluar dhe na ka thënë se ai do të gjykojë të gjithë armiqtë tanë, ne vetëm duhet të shohim se çfarë po ndodh rreth nesh për ta kuptuar këtë.”

Gjithçka që ndodh ndodh për të pastruar botën dhe për ta bërë atë më të mirë”, ka shkruar Eliyahu.

Kategoritë
BotaLajme