BE-ja po investon 48 milionë euro shtesë për të përfunduar ndërtimin e Korridorit 5C që lidh Budapestin dhe Ploçën

BASHKIMI EVROPIAN ka siguruar 43.8 milionë euro shtesë përmes Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) për të përfunduar ndërtimin e autostradës në korridorin 5C që lidh Budapestin dhe Ploçën në pjesën që kalon përmes Bosnje-Hercegovinës dhe kontratës. për aktivizimin e këtyre fondeve u nënshkrua të hënën në Sarajevë.

Autostrada në Korridorin 5C përmes BeH, e cila është projektuar për një gjatësi prej rreth 330 kilometrash dhe llogaritet në më shumë se katër miliardë euro, është në ndërtim e sipër për më shumë se dy dekada dhe vetëm tani përmendet se punimet mund të përfundojnë brenda pesë viteve të ardhshme. Për të përshpejtuar punimet, BE-ja siguroi fonde shtesë përmes kornizës së investimeve për investime në Ballkanin Perëndimor.

Është e nevojshme të ndërtohet tuneli i nëntë rrugor më i gjatë në Evropë

“Ky është projekti më i rëndësishëm i infrastrukturës në historinë e Bosnjë-Hercegovinës”, tha Johann Sattler, kreu i Delegacionit të BE-së në Bosnje-Hercegovinë, pas nënshkrimit të marrëveshjes së donacionit, duke shtuar se ndërtimi i autostradës më në fund është përshpejtuar për shkak të vogël seksionet nuk po ndërtohen më, ndryshe nga praktika e mëparshme e ndërtimeve të veçanta vetëm dy ose tre kilometra secila.

Ai kujtoi se Bosnja dhe Hercegovina ende përballet me sfidën e ndërtimit të një seksioni kërkues të autostradës midis Sarajevës dhe Mostarit, i cili përfshin një tunel përmes malit Prenj të projektuar për një gjatësi prej 11 kilometrash. Kur të ndërtohet, ai duhet të bëhet tuneli i nëntë më i gjatë rrugor në Evropë dhe ka njoftime se vetëm ndërtimi i tij mund të zgjasë deri në gjashtë vjet.

“Qëllimi është ndërtimi i autostradës deri në vitin 2027 ose 2028”

Sattler tha të hënën se ai beson se do të jetë në gjendje të përfundojë në kohë. “Qëllimi ynë është të shohim të gjithë autostradën e ndërtuar deri në vitin 2027 ose 2028, siç është paralajmëruar”, tha Sattler. Ai shtoi se BE mbetet e gatshme të ndihmojë dhe të veprojë në BiH për aq kohë sa është e nevojshme.

Ai theksoi se është e rëndësishme të bëhet gjithçka që është e mundur që Bosnja dhe Hercegovina të marrë nota pozitive në raportin e ri të progresit të Komisionit Evropian, gjë që do të ndodhë nëse autoritetet e sapoformuara zbatojnë reformat për të cilat janë zotuar.

Kategoritë
LajmeRajoni