Amerikanët miratuan shitjen e tetë helikopterëve ushtarakë Black Hawk në Kroaci

Departamenti Amerikan i Shtetit ka miratuar shitjen e mundshme të helikopterëve Black Hawk dhe pajisjeve dhe shërbimeve përkatëse në Kroaci sipas një kontrate me vlerë 500 milionë dollarë, njoftoi Pentagoni të premten në mbrëmje.

Në deklaratën e Agjencisë për Bashkëpunim të Sigurisë të Departamentit Amerikan të Mbrojtjes, thuhet se Kroacia ka kërkuar tetë helikopterë Black Hawk. Ai është një helikopter ushtarak me shumë qëllime dhe përdoret në rreth 30 vende.

“Shitja e propozuar do të mbështesë politikën e jashtme dhe sigurinë kombëtare të Shteteve të Bashkuara duke përmirësuar sigurinë e një aleati të NATO-s, i cili mbetet një forcë e rëndësishme për stabilitetin politik dhe përparimin ekonomik në Evropë. Shitja e propozuar do të përmirësojë aftësinë e Kroacisë për të penguar aktuale dhe kërcënimet e ardhshme dhe të mbështesë operacionet e koalicionit, si dhe të promovojë ndërveprueshmërinë me Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe forcat e tjera të NATO-s”, thuhet në deklaratë, duke shtuar se Kroacia nuk do ta ketë të vështirë ta integrojë atë pajisje në forcat e saj të armatosura.

Departamenti i Shtetit miratoi më parë shitjen e dy helikopterëve Black Hawk UH-60M dhe pajisjeve përkatëse në Kroaci për 115 milionë dollarë, dhe pas kësaj SHBA-të i dhuruan Kroacisë dy helikopterë të tjerë, të cilët mbërritën në vitin 2022.

Kategoritë
LajmeRajoni