Akuza të rënda ndaj policisë serbe: Mërgimtarët zhvisheshin lakuriq dhe detyroheshin të ecnin në këmbë

Videot që tregojnë grupe burrash të zhveshur në temperatura nën zero dhe të detyruar të ecin nga Serbia në Maqedoninë e Veriut janë dëshmi e përshkallëzimit të keqtrajtimit të emigrantëve në kufijtë evropianë, sipas grupeve të të drejtave.

Dy video të shfaqura për Guardian nga Legis, një OJQ e Maqedonisë së Veriut, tregojnë një varg burrash gjysmë të zhveshur në një pjesë të rrugës afër kufirit Serbi-Maqedonas Veriore.

Legis thotë se një banor vendas i ka marrë pamjet në afërsi të fshatit Lojanë, jo shumë larg kufirit me Serbinë dhe ua ka dorëzuar më 10 shkurt.

OJQ-ja pretendon se incidenti ishte i dyti nga dy kthimet abuzive dhe poshtëruese në një periudhë 24-orëshe, kur ajo pretendon se autoritetet serbe detyruan më shumë se 50 njerëz të zhvisheshin lakuriq ose të zbrisnin në të brendshme përpara se të ktheheshin me forcë në veri të Maqedonisë.

Legis thotë se stafi i tij lokal më vonë ishte në gjendje të fliste me burrat, të cilët e identifikuan veten si sirianë.

Jasmin Ređepi, president i Legis, tha se refuzimet “shqetësuese dhe poshtëruese” erdhën menjëherë pas një samiti mbi bashkëpunimin kufitar midis BE-së dhe Serbisë, që synonte forcimin e kufirit të Serbisë kundër operacioneve të kontrabandës me njerëz.

“Këto incidente ndodhin kur BE-ja po përgatit kufizime për emigrantët në rrugë, dhe në këtë rast vetëm disa ditë pas samitit BE-Serbi për bashkëpunimin kufitar. Pastaj shohim ndikimin dhe pasojat e drejtpërdrejta,” tha Redjepi.

Edhe pse ka pasur raportime për zhveshjen e rrobave të emigrantëve në kufijtë e tjerë evropianë, Redjepi thotë se kjo është hera e parë që ndodh në kufirin midis Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Radoš Gjuroviq, drejtor ekzekutiv i Qendrës për Mbrojtjen e Azilkërkuesve në Serbi, tha se stafi i tij kishte vërejtur një rritje të kërkesave për kthim nga Serbia në Maqedoninë e Veriut që nga fillimi i vitit. “Mund të themi se tani është një praktikë e rregullt”, tha ai.

Policia serbe nuk iu përgjigj kërkesave të Guardian për koment.

Kategoritë
LajmeRajoni