A po vjen fundi i autoshkollave?

General Motors kohët e fundit patentoi një makinë që vepron si një instruktor drejtimi. Teknologjia ka të bëjë me makinat e pasagjerëve dhe kamionët dhe në të ardhmen mund të “zhdukë” mësuesit dhe autoshkollat.

Le të fillojmë duke thënë qartë se është pothuajse e pamundur që një makinë – sado e sofistikuar – të zëvendësojë njeriun në çështjet e edukimit dhe të të mësuarit. Megjithatë, një makinë me sisteme autonome dhe funksion përkatës mund t’i mësojë një shoferi të trajnuar disa baza.

Kjo ishte edhe ideja që GM të punonte në një sistem të tillë autonom që do të ishte në gjendje të ndihmonte një shofer aspirues të arrinte një nivel të mirë përpara mësimeve. Një nxënës mund të ketë nevojë për gjysmën e mësimeve për shembull ose thjesht të ketë një makinë në dispozicion sa herë që i nevojitet për të mësuar ose edhe për aq kohë sa dëshiron (pa kufizim) në një mjedis natyror.

Sistemi i General Motors përfshin dhjetëra sensorë dhe funksione inteligjente, në mënyrë që jo vetëm të shmangen aksidentet në rrugët publike, por edhe t’i shpjegojë shoferit gabimin që ka bërë. Në këtë mënyrë ulet kostoja e kurseve për studentët e ardhshëm , por pa u përjashtuar në një moment në të ardhmen që të preket edhe sektori i autoshkollës.

Në çdo rast, automatizimi ka ndërhyrë përgjithësisht në vendin e punës, duke ndryshuar hartën, pa kjo do të thotë që mësuesit e makinës do të mbeten të papunë. Megjithatë, nëse i lëmë mënjanë emocionet, sistemi i General Motors tingëllon interesant dhe shkon autonome dy hapa më tej, pasi jo vetëm që merr përsipër t’ju lëvizë, por mund t’ju mësojë edhe ju.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji