A ëshë gjetur shtëpia e Jezusit? Një nga zbulimet më të mëdha arkeologjike në horizont

Arkeologët kanë zbuluar një shtëpi në Nazaret ku Jezu Krishti kaloi fëmijërinë e tij, pohon profesori i shquar britanik i arkeologjisë dhe historisë Ken Dark. Nëse pretendimet e Darko janë të vërteta, kjo do të ishte një nga zbulimet më të mëdha arkeologjike në atë qytet izraelit.

Dark paraqiti këtë hipotezë në librin “Convention of the Moters of Nazareth: Sites from the Roman Period, the Byzantine Period and the Crusaders in Central Nazareth”.

Është një shtëpi që u zbulua në manastirin e Motrave të Nazaretit, domethënë një manastir që përdor këtë rend femëror katolik.

Megjithëse shkencëtarët e refuzuan këtë ide dekada më parë, Dark, i cili është profesor i arkeologjisë dhe historisë në Universitetin Reading në Angli, pohon se ai përfundoi nga kërkimi i tij në terren se shtëpia i përkiste Jozefit, burrit të Marisë dhe babait tokësor të Jezusit.

Shtëpia u varros pjesërisht në shkëmb dhe një pjesë e saj është një shpellë natyrore. Nga e gjithë shtëpia deri më sot, vetëm shkallët e bëra prej guri kanë mbijetuar.

Dark pretendon se shtëpia kishte disa dhoma, një oborr dhe një tarracë çati.

Në librin e tij, profesori anglez pretendon se mbetjet e shtëpisë tregojnë se si ai bëri një mjeshtër të madh mjeshtër. Jozefi u quajt tekton në Ungjijtë Grekë, i cili është një term i përdorur për një mjeshtër mjeshtër, kështu që kjo mund të nënkuptojë se ai ishte jo vetëm një marangoz, por edhe një gdhendës apo një murator.

Mbetjet e enëve u gjetën gjithashtu në shtëpi.

Dark, megjithatë, thotë se nuk ka asnjë provë konkrete për të konfirmuar teorinë e tij për shtëpinë e fëmijërisë së Jezusit. Sidoqoftë, kjo justifikohet me faktin se është e vështirë të gjesh prova nga ajo periudhë në ndonjë sit arkeologjik.

Në manastirin e Motrave të Nazaretit, u zbulua një kishë prej guri, e cila ishte ndërtuar mbi shtëpinë e supozuar të Jezusit dhe kishën e dikurshme të shpellës. Kisha prej guri u ndërtua në shekullin e pestë pas Krishtit, ishte më e madhja në Nazaret dhe ishte zbukuruar me mozaikë dhe mermer, sipas Dark.

Siç shton ai, ajo korrespondon me përshkrimet e kishës së madhe bizantine, e cila përmendet në shkrime si e ndërtuar në vendin e shtëpisë së Krishtit./Gazetaere

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme