Vuçiq foli për planin gjermano-francez për Kosovën: Pika 4, paragrafi 2 është më e vështira për ne

Sot në mëngjes ka filluar seanca e posaçme e Kuvendit të Serbisë, në agjendën e së cilës është raporti për negociatat me Prishtinën, ku do të marrë pjesë edhe presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, i cili prezantoi planin dhjetëpikësh për Kosovën.

Në seancë marrin pjesë edhe ministra nga Qeveria e Serbisë, drejtori i Zyrës për Kosovë e Metohi, Petar Petkoviq, si dhe përfaqësues të Listës Serbe, kryetarë të distrikteve në Kosovë e të tjerë.

Si më parë, Vuçiq theksoi se vendi aktualisht është në një “moment shumë të vështirë dhe delikat”. Në njërën anë, siç thotë ai, duhet t’i ndihmojnë serbët në Kosovë, e në anën tjetër t’i shmangen dënimit dhe dënimit; ndërsa në anën e tretë duhet të kujdeset për interesat jetike të Serbisë.

“Qëllimi i ditës së sotme nuk është që përgjegjësia t’ia bart askujt, unë kurrë nuk i kam ikur përgjegjësisë, kam marrë vendimet më të vështira dhe, përveç një rasti, ato vendime kanë qenë në interes të popullit dhe të Serbisë. vijnë nga ndjenja e detyrës për t’u treguar qytetarëve të Serbisë se çfarë po ndodh në mënyrë që ata të mund të vlerësojnë se cilat janë pasojat dhe për çfarë po luftojmë, unë do të theksoj gjithçka dhe pikat më të këqija të nismës franko-gjermane. , sepse njerëzit duhet ta dinë se qeveria dhe presidenti i tyre nuk kanë asgjë për t’u fshehur”, tha Vuçiq.

Vuçiq më pas e prezantoi politikën e Serbisë ndaj Kosovës në dhjetë pika:

“1. Të ruajmë paqen dhe stabilitetin me çdo kusht, të mos përgjigjemi ndaj provokimeve nëse nuk kërcënohet jeta dhe prona e njerëzve.

2 Këmbëngulja në formimin e ZSO-së, për të drejtat e popullit tonë dhe organizimit politik në territorin e Kosovës

3. Siguria për serbët në Kosovë 4. Jetë më e mirë për popullin tonë në Kosovë Ne japim shumë para dhe investime;

Serbia do të negociojë dhe diskutojë edhe letrat më të këqija. Bisedimet dhe negociatat për të gjitha çështjet kyçe të rëndësishme për bashkëpunimin e serbëve dhe shqiptarëve;Ruajtja e interesave jetike kombëtare dhe shtetërore. Ne do të vazhdojmë të ruajmë neutralitetin tonë ushtarak. Ruajtja e vendimmarrjes sonë autonome dhe të pavarur. Le të mos shkojmë në Uashington, Moskë apo Bruksel për një mendim. Respektimi i Kushtetutës së Republikës së Serbisë;Interesi ynë në jetë është të qëndrojmë në rrugën evropiane. Më pak se 43 për qind e njerëzve janë në favor të anëtarësimit në BE, por kjo nuk do të më bëjë të them se çfarë do të ishte e keqe për Serbinë.

Rruga evropiane do të thotë investime dhe standard për Serbinë, si dhe paga dhe pensione. Ajo rrugë na duhet edhe sepse sot jetojmë në një realitet tjetër, jemi të rrethuar nga vende të NATO-s ose NATO është në to, NATO është në Kosovë;Rritja e Serbisë, energjia, ushqimi dhe ushtria, ku ushqimi është shumë i rëndësishëm, ushtria duhet të jetë dy-tre herë më e fortë se sa është sot, sepse e ka shpëtuar popullin tonë në Kosovë, ne kemi nevojë për zhvillimin e shëndetësisë, në të cilën ne duhet të investojë më shumë;Vendimi pse jam udhëhequr nga fakti që vazhdojmë bisedimet dhe nuk kam firmosur asgjë nuk është i iniciuar askund, por për hir të rinisë në vendin tonë duhen investime, fabrika, parqe teknologjike… mbajini këtu.Ne kemi një program për Serbinë deri në vitin 2025, pavarësisht të gjitha krizave, paga mesatare do të kalojë 1000 euro në 2025 dhe do të arrijmë në disa vende të BE-së dhe kjo do t’i kthejë njerëzit tek ne”, është plani i Vuçiqit. Duke folur për planin franko-gjerman, Vuçiq thotë se 90 për qind e asaj që ka dalë në publik është e vërtetë.

Ai po ashtu thekson se këtë plan e kanë bërë publike “disa nga bashkësia ndërkombëtare që e kanë dashur”.

Ai posaçërisht ka theksuar pikën katër, përkatësisht paragrafin e dytë, ku thuhet se “Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare”.

Kundërshtuan apo nuk kundërshtuan Këshillin e Evropës në momentin që do të vendosin, do të kenë shumicën. Kundërshtuan apo nuk kundërshtuan NATO-n, do ta kenë shumicën. Qofshin kundër apo jo për Bashkimin Europian, që është vendimi i tyre”, tha Vuçiq.

Kategoritë
LajmeRajoni