Vuçiq: Barrikadat do të hiqen kur Prishtina të formojë Asociacionin

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq tha se barrikadat në veri të Kosovës do të hiqen kur Prishtina të formojë Unionin e Komunave Serbe.

“Së pari formoni Bashkimin e Komunave Serbe, pastaj do t’i heqim barrikadat”, u tha Vuçiq gazetarëve në Azerbajxhan.

Sipas tij, Prishtina nuk dëshiron të dëgjojë e as të dëgjojë, por vetëm ta poshtërojë Beogradin.

“Mund të përpiqeni (të poshtëroni) deri në një kufi të caktuar, atëherë kur nuk kemi ku të shkojmë – si miu në një qoshe, ne do të mbrohemi me të katër këmbët”, tha Vuçiq.

Presidenti përsëriti se serbët në Kosovë duan vetëm të mbijetojnë dhe të jenë “të tyre”. Ai vlerësoi se sjellja e KFOR-it është shumë më e drejtë se sjellja e shumicës së qeverive perëndimore.

Ata (Kfor) po e trajtojnë situatën në mënyrë serioze dhe të përgjegjshme”, tha Vuçiq.

Ai ka kërkuar shpjegim nga Prishtina në lidhje me arrestimin e ish-policit të Kosovës, Dejan Pantiq, duke thënë se arsyet e arrestimit të tij nuk i janë përcjellë Beogradit.

“Na thuaj çfarë ka bërë Pantiqi, na thuaj se ne e dimë se çfarë ka bërë ai njeri”, ka thënë Vuçiq, duke thënë se nuk mund të lexohet në mediat e Prishtinës, sepse Pantiqi, siç tha ai, nuk ka bërë asgjë.

Ne do të vazhdojmë të investojmë në industrinë ushtarake dhe pajisjen e forcave të armatosura
Vuçiq thotë se shteti do të vazhdojë të investojë në industrinë ushtarake, si dhe pajisjen e forcave të armatosura dhe riorganizimin e ushtrisë. Vuçiq tha se me presidentin e Azerbajxhanit Ilham Aliyev ka biseduar për energjinë, por edhe për investimet në industrinë ushtarake.

“Aliev është një njeri me një vizion serioz, ai është shumë i aftë, i ashpër dhe nuk ka frikë nga askush. Më tha se ishte i bindur se nuk kishte ushtri të fortë, që të ishte pre e lehtë për të gjithë. Ky do të jetë plani i tij i veprimit dhe këtë më rekomandoi”, tha Vuçiq.

Ai shtoi se Serbia do të vazhdojë të investojë në industrinë ushtarake dhe se falë punës së mirë të Ministrisë së Financave ka në dispozicion “dhjetëra e qindra milionë euro”.

“Nuk do të jetë investim në likuiditetin e dikujt, por investim në teknologji që në të ardhmen ato kompani të sjellin fitim dhe të pajisin ushtrinë tonë… Bëhet fjalë për dhjetëra e qindra milionë euro, por duhet përgjigjur në një mënyrë të përgjegjshme. Ne do të mbrojmë Zastavën dhe Luçanin, Çaçakun, Valjevën, Krusikun, Trstenik, Uzhicën dhe Bariçin, por edhe ata do të duhet të përmbushin detyrimet e tyre. Sepse paratë nuk rriten në degë dhe nuk ka para për asgjë, as nga shteti”, tha ai.

Vuçiq tha se ushtria serbe nuk ka mjaft njësi për qëllime speciale, por se edhe kjo do të ndryshojë.

“Ne do ta rrisim numrin e tyre katërfish. Anëtarët e tyre do të kenë të ardhura të konsiderueshme, do të ketë më shumë dhe do të pajisen pakrahasueshëm më mirë”, tha ai.

 

Kategoritë
LajmeRajoni