Tadiq për situatën në Kosovë: Politikanët e papërgjegjshëm po luajnë me eksplozivët

Ish-presidenti i Serbisë, Boris Tadiq, duke iu përgjigjur pyetjes se a mund të kalojë kjo krizë në Kosovë për disa ditë, tha se është e mundur, por edhe mund të shpërthejë. “Kjo është një lojë me eksplozivë, politikanët e papërgjegjshëm po luajnë me eksplozivët dhe është një situatë e rrezikshme”, thotë ai.

I pyetur për situatën aktuale në Kosovë , ai tha se “janë vendosur pozicione për përshkallëzim dhe një konflikt të ri që mund të shpërthejë në mënyra të ndryshme”.

“Në përshkallëzime të reja dhe mund të ketë vetëm një dimension momental që shuhet menjëherë. Situata po bëhet më e rëndë çdo ditë e më shumë dhe kjo është dëshmi për ju se një konflikt i ngrirë nuk është zgjidhje, sepse rrit tensionin. Nuk ka konflikt të vërtetë të ngrirë, sepse ai gjithmonë mund të shpërthejë”, thotë ai.

Sipas tij, “karakteristikë e politikës së Vuçiqit është se ai vazhdimisht po ia zvogëlon hapësirën e manovrimit vetes dhe në këtë mënyrë edhe Serbisë”.

“Në OKB, ku kërcënoi se do të mbajë një fjalim historik, nuk përmendi gjënë kryesore – se anëtarësimi i Kosovës në OKB është i papranueshëm për Serbinë. “Në këtë moment e ngriti gatishmërinë luftarake, kohë më parë i drejtoi goditjet e tmerrshme Kurtit, e zvogëloi potencialin për të negociuar me të, i dha hapësirë ​​për të përdorur forcën dhe Kurti mezi pret të përdorë forcën”, thotë ai.

Ai beson se “të gjithë këtu bëjnë gabime”.

“Dhe publiku ndërkombëtar, jo vetëm Vuçiq dhe jo vetëm Kurti, por edhe Putin. Të gjithë bëjnë gabime, të gjithë i hedhin benzinë ​​zjarrit, dhe ne jemi jashtëzakonisht të rraskapitur, për shkak të luftërave të viteve 1990, bombardimeve, shpopullimit…” thotë Tadiq dhe shton se “Serbia ka shumë pak potencial manovrimi pas të gjitha marrëveshjeve që kanë. është nënshkruar, nga Brukseli në Kumanov”.

Sa i përket kërkesës për kthimin e ushtrisë në Kosovë, Tadiq thotë se funksioni i tij është para së gjithash i brendshëm.

“Kjo pyetje është ngritur nga Zoran Gjinxhiq menjëherë para vrasjes në një letër drejtuar shtetarëve ndërkombëtarë dhe në një intervistë të famshme për Novosti. Përgjegjësitë e personelit tonë ushtarak dhe policor janë gjithçka përveç mbrojtjes së popullatës serbe. “Fakti që Vuçiq kërkon kthimin e ushtarëve dhe policëve tanë nuk do të thotë se ai po kërkon funksionin e tyre për të mbrojtur serbët që janë në rrezik real nga Kurti”, thotë ai.

Tadiq pyeti se “a di dikush në Serbi se cila është politika e Vuçiqit në Kosovë”.

“Politika ime ishte më se e qartë, plani me katër pika dhe dita kur humbëm në paqe atë që nuk e humbëm në luftë. A ka dalë Vuçiqi me plan, Nikoliq, Daçiq, ju keni një dekadë politikë për çështjen më të rëndësishme shtetërore dhe asnjë qytetar nuk e ka idenë se çfarë është politika në Kosovë”, thotë ai.

Ai tregon se në këto momente po ngrihet gatishmëria luftarake.

“Ju e dini se çfarë do të thotë aktivizimi i ushtrisë në këtë moment – ​​të shkosh në luftë me KFOR-in, do të thotë se do të shkojmë sërish në luftë me NATO-n. Ku është qëllimi përfundimtar i gjithë kësaj politike? Është mjegull gjatë gjithë kohës, vetëm një gënjeshtër e madhe, ne kishim një plan, për dhjetë vjet politikën tonë e gënjejnë çdo ditë, nuk ka rëndësi, e rëndësishme është që të humbasin mundësitë për të bërë diçka”, tha ai. thotë.

Ai tregon se “nuk është zgjidhje që njëra palë të humbasë gjithçka dhe tjetra të fitojë gjithçka”.

“Propozimi franko-gjerman është katastrofik për Serbinë. Ajo që po bën Vuçiq nuk po na çon drejt zgjidhjes, po na çon në një humnerë. Vuçiq nuk ka asnjë plan, asnjë iniciativë të tijën. Duke pranuar Marrëveshjen e Brukselit, ai dobësoi pozicionin tonë negociator”, thotë Tadiq.

I pyetur nëse kjo krizë mund të kalojë brenda pak ditësh, Tadiq thotë se është e mundur, por edhe mund të shpërthejë.

“Kjo është një lojë me eksplozivë, politikanët e papërgjegjshëm po luajnë me eksplozivët dhe është një situatë e rrezikshme”, thotë ai.

Kategoritë
LajmeRajoni