Tabloidët e Vuçiqit nuk humbin kohë: Incidenti në Sarajevë u paraqit si një gjueti për serbët

Ngjarja e ndodhur të shtunën në Ilixha, kur një grup beogradasësh u sulmuan fizikisht, u shfrytëzua në maksimum në tabloidet serbe, por me qëllim të një narrative nacionaliste.

Sulmi fizik ndaj një grupi njerëzish nga Beogradi në një turne për fëmijë në Sarajevë u dënua ashpër dhe policia bëri menjëherë detyrën dhe dhjetë persona u arrestuan. Çdo dhunë dhe çdo fyerje është për t’u dënuar dhe sanksionuar, por kjo nuk mjafton për shumëkënd.

Ndërsa autoritetet në Sarajevë filluan të kërkonin falje nga frika e përgjithësimit, paralelisht në Serbi, mediat e kontrolluara nga SNS në pushtet dhe presidenti Aleksandar Vuçiç shfrytëzuan në maksimum mundësinë për të përmirësuar narrativën e tyre nacionaliste.

Kështu mbushën paradite faqet e para tabloidet serbe, ku shkruajnë se një e keqe e madhe është bërë vampir në Sarajevë, “Fashistët gjuajnë serbët, ndërsa Europa hesht dhe shikon”… “Tmerr, sulmi në Sarajevë. është rezultat i një fushate antiserbe”, “Fëmijët serbë u linçuan”, “Me thirrjet “vriteni serbin” në Ilixha sulmuan me thika beogradasit”, “Sulmoni serbët kudo që jetojnë”.

Ky është vetëm një pjesë e titujve të mediave në Serbi për atë që ndodhi të shtunën në Ilixha.

Një nga mediat e rralla në Serbi, e cila iu afrua me më shumë përgjegjësi incidentit në Ilixha, është gazeta Danas, e cila mëngjesin e sotëm e ka nxjerrë në pah lajmin në faqen e saj të parë me titullin “Kush i mësoi fëmijët të bërtasin ‘vrite serbin'”.

Dhe kjo është pyetja e vërtetë e asaj që ndodhi. Këngët dhe këngët nacionaliste që përhapen në rrjetet sociale janë në një masë të madhe reflektim i politikës dhe i klimës toksike që krijohet në hapësirën publike, ku primare është çështja kombëtare.

Me këtë rriten gjeneratat e reja dhe për këtë po ndodh kënga fyese që kënduan disa djem të ardhur në Sarajevë nga Spliti.

Nacionalistët aktualë e përdorin me mjeshtëri një situatë të tillë dhe dëshmi se si përfundon në sy janë kopertinat e tabloideve të mëngjesit të sotëm në Serbi.

Kategoritë
LajmeRajoni