Shkenca e vaksinave dhe llojet e reja të virusit: “Kjo është një pandemi tjetër tani”

Të dhënat nga provat klinike të dy vaksinave kundër infeksionit COVID-19 tregojnë se varianti i koronavirusit në Afrikën e Jugut zvogëlon efektivitetin e tyre në mbrojtjen kundër sëmundjes, duke theksuar nevojën për të vaksinuar një numër të madh njerëzish sa më shpejt të jetë e mundur, paralajmërojnë shkencëtarët.

Vaksinat nga Novavax Inc. dhe Johnson and Johnson janë vlerësuar si armë të rëndësishme të së ardhmes në zvogëlimin e numrit të vdekjeve dhe shtrimeve në spital në një pandemi që ka infektuar më shumë se 101 milionë njerëz në të gjithë botën dhe ka marrë jetën e dy milionëve, raporton Hina.

Këto vaksina duket të jenë dukshëm më pak efektive në parandalimin e COVID-19 në subjektet në Afrikën e Jugut ku është përhapur versioni më ngjitës i virusit, krahasuar me vendet ku mutacioni është ende i rrallë, sipas të dhënave paraprake të lëshuara nga kompanitë farmaceutike.

“Padyshim, mutacionet ndikojnë në rënien e efektivitetit të vaksinës”, tha kreu i Institutit Kombëtar Amerikan për Alergji dhe Sëmundje Infektive, Anthony Fauci, duke shtuar se është e qartë se do të përballemi me sfida.

Novavax tha të enjten se të dhënat e mbledhura në anijen kërkimore treguan se vaksina ishte 50 për qind efektive në parandalimin e COVID-19 midis njerëzve në Afrikën e Jugut.

Për krahasim, sipas të dhënave nga faza e fundit e hulumtimit në Britani të Madhe, vaksina ishte deri në 89.3 për qind e efektshme në parandalimin e koronavirusit.

Të premten, Johnson and Johnson njoftoi se një dozë e vetme e vaksinës ishte mesatarisht 66 për qind efektive në kërkimet e kryera në tre kontinente. Dallimet midis rajoneve ishin të mëdha.

Në Shtetet e Bashkuara, ku rastet e para të mutacionit të koronavirusit në Afrikën e Jugut u konfirmuan vetëm këtë javë, efikasiteti arriti në 72 për qind, në krahasim me Afrikën e Jugut, ku efikasiteti ishte vetëm 57 për qind.

Në Afrikën e Jugut, një variant i ri i njohur si B 1,351 përbën 95 për qind të rasteve të koronavirusit, sipas këtij studimi klinik.

Varianti i dytë shumë ngjitës, i zbuluar së pari në Britaninë e Madhe dhe tani i konfirmuar në më shumë se gjysmën e shteteve të SHBA, ka qenë më pak i suksesshëm në ‘shpëtimin’ e vaksinës krahasuar me mutacionin e Afrikës së Jugut.

Gjetjet e reja ngrenë pikëpyetje në lidhje me efektivitetin e vaksinave Pfizer-BioNTech dhe Moderna kundër varianteve të reja.

Këto dy vaksina kishin një efikasitet prej rreth 95 për qind në provat e kryera në SHBA përpara shfaqjes së varianteve të reja të virusit në vendet e tjera.

“Kjo është një pandemi tjetër tani”, tha Dan Barouch, një shkencëtar në Shkollën Mjekësore të Harvardit i cili mori pjesë në zhvillimin e vaksinës J&J.

Barouch thotë se tani ka një mori variantesh të reja në qarkullim, përfshirë Brazilin, Afrikën e Jugut dhe madje edhe SHBA që janë dukshëm më rezistues ndaj antitrupave që zhvillohen për të stimuluar vaksinën.

Kryeshefi ekzekutiv i Pfizer Albert Bourla tha se ekzistonte një “mundësi e madhe” që për shkak të shfaqjes së varianteve të reja të vaksinave, ato do të bëheshin joefektive me kalimin e kohës.

“Ky nuk është ende rasti … Unë mendoj se ka shumë të ngjarë që një ditë të ndodhë,” tha Bourla në Forumin Ekonomik Botëror. Kompania farmaceutike aktualisht po shqyrton nëse do të modifikojë vaksinën për ta mbrojtur atë nga mutacioni i Afrikës së Jugut.

Ekspertët tregojnë se të katër vaksinat kanë ende vlerë të madhe në luftimin e zhvillimit të COVID të rëndë.

“Qëllimi i lojës është që të mos vdesë, të ndalojë spitalet të bien në kriza dhe të gjitha ato vaksina, madje edhe kundër variantit të Afrikës së Jugut, duket se po arrijnë në një masë të konsiderueshme”, tha Amesh Adalja, një ekspert i sëmundjeve infektive në Universitetin Johns Hopkins.

Për shembull, vaksina Johnson and Johnson ishte e suksesshme në 89 për qind të rasteve në parandalimin e sëmundjeve të rënda në Afrikën e Jugut.

Shkencëtari kryesor i Johnson and Johnson Paul Stoffels thotë se ai beson se qelizat T të sistemit të imunitetit luajnë një rol mbrojtës dhe mund të ndihmojnë në parandalimin e një forme të rëndë të sëmundjes.

Fauci thotë se rënia e efikasitetit të vaksinës nënvizon nevojën që variante të reja të monitorohen nga afër dhe që vaksinimi të përshpejtohet përpara se të shfaqen mutacione të reja më të rrezikshme.

“Mënyra më e mirë për të parandaluar zhvillimin e mëtejshëm të virusit është parandalimi i shumëzimit të tij”, thotë Fauci, duke shtuar se kjo arrihet duke vaksinuar njerëzit sa më shpejt të jetë e mundur.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme