Rozhaje: Pikturë skandaloze ikonash në kishë, muslimanët me thika mbi djepin e foshnjës

Kisha ortodokse në Rozhaje (Mali i Zi), ku shumica e popullsisë janë të besimit islam, u restaurua falë pjesëmarrjes së të gjithë komunitetit lokal. Por publiku u tmerrua kur pa pjesën e brendshme të objektit fetar.

Në murin qendror të kishës së Ruzhicës, gjendet një pikturë ikone ku, ndër të tjera, ka një motiv të pikturuar që paraqet burra me fes që mbajnë thika mbi një djep me një foshnjë në të. Në anën tjetër të murit janë pikturuar edhe osmanët me shpatë.

Për këtë veprim të turpshëm të priftit të kishës i cili miratoi këtë lloj pikture ikonash reaguan edhe socialdemokratët e Malit të Zi.

“Kisha në Rozhaje është rinovuar duke dhuruar fonde, kryesisht nga Rozhaja. Informacion më pak i rëndësishëm, por kryesisht njerëz të besimit islam. Shtëpia ku jeton prifti dhe familja e tij është ndërtuar nga diaspora Rozhaje. Përsëri, informacion më pak i rëndësishëm, por kryesisht njerëz të besimit islam”, tha ai. Zëdhënësi i SD-së, Nikola Zirojević.

Zirojević theksoi se ai kurrë nuk ka dëgjuar asnjë fjalë të keqe për kishën apo besimin ortodoks nga askush në Rozhaje, ku ai është mysafir i shpeshtë.

“Edhe kur kisha u bë temë e politikës ditore, pra politika ditore temë e kishës, miqtë e mi nga Rozhaj matën çdo fjalë me kujdes, duke treguar gjithmonë respekt të thellë për një fe që nuk është e tyre”, tha Zirojević.

Ai pyeti se si i paguan prifti që shërben në këtë kishë.

“Pra, nuk harroj, ai e ka gdhendur në dru figurën e komandantit çetnik Drazha Mihajlloviq. Por, siç shihet nga këto foto, kishën e ka pikturuar me afreske në të cilat janë burrat me fes (muslimanët) me shpata. duke qëndruar mbi një djep në të cilin fle një fëmijë”, theksoi Zirojević.

Ai shton se banorët e nderuar të Rozhajt ia kanë falur këtij prifti Drazh Mihajloviqin dhe do ta falin edhe këtë skandal.

“Sepse është Rozhaje, i pranon të gjithë, dhe njerëzit që jetojnë atje lart i bëjnë të gjithë të ndjehen se janë të mirëpritur në qytetin e tyre. Por fakti që këta njerëz të nderuar dhe të ndershëm do ta falin, se do të japin para për kishën përsëri nesër. , edhe pse të mos falemi në të, nuk do të thotë se duhet të heshtim ndaj këtij lloj mosveprimi që deri në thelb e ndan shoqërinë tonë…”, tha Zirojeviq dhe theksoi se këto janë provokime të pastra.

Kategoritë
LajmeRajoni