Pse duhet të shmangni vozitjen me goma dimërore gjatë verës?

Ka arsye legjitime pse gomat e dimrit janë “këpucët” më adekuate në dimër, dhe jo në verë. Arsyet janë mjaft bindëse dhe jemi të sigurt që do të pajtoheni me to.

Gomat e buta dhe më masive të dimrit janë bërë nga komponime gome të veçanta dhe fleksibël dhe kanë një dizajn unik të shkallës për të siguruar mbërthimin më të mirë në kushtet e rrugës me dëborë dhe akull.

Goma të tilla funksionojnë më së miri në temperatura të ulëta dhe reshje dimërore, duke siguruar siguri  për shoferët në situata potencialisht të rrezikshme.

Por ndërsa goma të tilla janë kampionët e padiskutueshëm kur vozitim në muajt e dimrit, të njëjtat karakteristika i vënë drejtuesit në disavantazh kur përdoren në verë. Temperatura e lartë e jashtme, pavarësisht nëse sipërfaqja është e thatë apo e lagësht, është një “vrasës” tipik i gomave të dimrit në verë.

Siç pritej, gomat e verës sigurojnë një nivel të lartë kapjeje në rrugë të lagështa dhe të thata, qëndrueshmëri të lartë në kthesat dhe kilometrazh optimal në temperatura të ngrohta.

Nuk ka shumë mençuri, gjatë stinës së verës, e sidomos me temperaturat e nxehta që janë prezente vitet e fundit, gomat e verës janë zgjedhja më ideale. Në thelb, kur temperatura rritet mbi 7 gradë Celsius, tashmë është një alarm për montimin e gomave të verës.  Gomat e verës sigurojnë padiskutim një nivel të lartë kapjeje në rrugë të lagështa dhe të thata falë modeleve të tyre të dizajnuara posaçërisht dhe përbërjes së shkallës.

Ato ofrojnë gjithashtu stabilitet të lartë në kthesat dhe kontroll të optimizuar edhe në shpejtësi më të larta, gjë që nuk mund të pretendohet për gomat “me mish” të dimrit. Kjo do të thotë që ju mund ta drejtoni makinën tuaj me një ndjenjë më të madhe sigurie në gomat e verës me thellësinë e duhur të hapit në rrugët e rrëshqitshme të thata dhe të lagështa gjatë muajve të ngrohtë, ndërsa me ndjenjën “kërpudha” të krijuar nga gomat e dimrit, drejtimi dinamik nuk ka pikëmbështetje.

Kur përdorni gomat e dimrit në verë, një tjetër gjë që duhet të keni parasysh është se automjeti do të përdorë deri në 15 për qind më shumë karburant dhe do të keni një kosto më të lartë. Është e njohur se në një rrugë të ngrohtë, rezistenca e rrotullimit të gomave të dimrit është dukshëm më e lartë se gomat e verës ose të të gjitha sezoneve, dhe nuk ka dyshim për këtë. Kjo për shkak se përbërja më e butë e gomës ndryshon më shumë formën e saj kur rrotullohet. Gomat e dimrit krijojnë më shumë rezistencë rrotullimi, gjë që rezulton në rritjen e konsumit të karburantit, që do të thotë se do t’ju duhet të vizitoni pikën e karburantit më shpesh sesa me gomat e verës.

Menaxhimi dhe siguria

Nëse nuk kaloni me kohë në gomat e verës gjatë muajve të pranverës dhe verës, makina juaj duke ecur me goma dimërore nuk do të ketë të njëjtën manovrim si në “këpucët” e verës, veçanërisht nëse jeni të detyruar të bëni ndryshime të papritura në drejtimin e lëvizjes. . Kjo tashmë mund të vërë në pikëpyetje sigurinë, veçanërisht në rrugët e hapura dhe në pjesët me gjarpërim më të shpejtë. Edhe nëse makina është e ngarkuar, shoferi do të luftojë më shumë me timonin.

Pse në këtë rast gomat e dimrit janë të papërshtatshme për ditët e nxehta të verës? Le të imagjinojmë një skenar në të cilin shoferi duhet të bëjë një manovër emergjente. Gomat e buta të dimrit në një sipërfaqe të thatë gjatë verës mund ta sjellin shoferin në telashe. Drejtimi nuk do të jetë i saktë, dhe më e keqja nga të gjitha, distanca e ndalimit është dukshëm më e gjatë. Ngasja me goma dimërore gjatë stinëve të ngrohta përbën një rrezik të madh gjatë frenimit. Testet dhe analizat e të gjithë prodhuesve kryesorë të gomave tregojnë se distanca e ndalimit të një automjeti me goma dimërore, në temperatura mbi 20 gradë Celsius dhe me shpejtësi 100 km/h, është pesë deri në gjashtë metra më e gjatë se ajo e një automjeti me goma verore. .

Në planin afatgjatë, gomat e dimrit që mbani në automjetin tuaj gjatë pranverës, verës dhe vjeshtës deri në dimrin e ardhshëm ka të ngjarë të kenë konsumuar dhe dëmtuar blloqet e shkallës vetëm për shkak të përbërjes më të butë. Duke qenë se praktika e mbajtjes së gomave të dimrit, gjatë disa viteve radhazi në kushtet e BiH, nuk ndryshon, goma të tilla me thellësi të pamjaftueshme të hapit nuk do të sigurojnë as shtrëngim të ngushtë, as “tërheqje” kur ju nevojiten më shumë, gjë që është një faktor vendimtar që ndikon mbi sigurinë e drejtimit.

Kategoritë
Të ndryshme