Për herë të parë në histori: Një avokat robot do të mbrojë një person të gjallë në gjykatë

Çështja e parë gjyqësore në të cilën mbrojtja do të drejtohet nga inteligjenca artificiale është caktuar për në shkurt. “Avokati” do të jetë i pranishëm në formën e një telefoni inteligjent që do të dëgjojë atë që thuhet në sallën e gjyqit dhe përmes një dëgjimi do të këshillojë të akuzuarin se çfarë të thotë dhe si të reagojë.

Emri i të akuzuarit dhe vendndodhja e procesit për momentin nuk bëhen të ditura. Kuptohet se mbrojtja do të drejtohet nga inteligjenca artificiale e zhvilluar nga DoNotPay, një kompani që do të mbulojë të gjitha shpenzimet nëse çështja humbet.

Pas DoNotPay është gjeniu i Stanfordit, Joshua Browder, i cili krijoi kompaninë në vitin 2015 me një chatbot për këshilla ligjore për të ndihmuar njerëzit të luftojnë korporatat dhe të mposhtin burokracinë.

“Do të ketë ende avokatë të mirë që do të argumentojnë me kompetencë përpara Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe organeve të ngjashme, megjithatë, shumë avokatë kërkojnë shumë para për thjesht kopjimin dhe leximin e dokumenteve dhe mendojnë se ato janë të domosdoshme.” Dhe ato janë të këmbyeshme”,  tha Browder.

Ai lindi me idenë e një këshilltari inteligjent kur kishte bileta parkimi që nuk mund t’i paguante, kështu që iu desh të bëhej ekspert në gjetjen e zbrazëtirave në ligj, pas së cilës ai kuptoi se e gjithë kjo njohuri se si të apelonte dhe anulimi i një bilete mund të jetë i automatizuar.

Kohët e fundit, chatbot-i i tij ishte në gjendje të negocionte një marrëveshje specifike me kompaninë kabllore Comcast dhe të zvogëlonte faturën e tij të internetit me 120 dollarë në vit.

Më e rëndësishmja, DoNotPay planifikon ta bëjë chatbot-in të disponueshëm për të gjithë si një shtesë e shfletuesit  do të trajtojë korrespondencën e pakëndshme me departamentet e mbështetjes së klientit të kompanive shërbimet e të cilave ne përdorim.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme