Pediatrja amerikane zbuloi se çfarë nuk duhet të bëni kur fëmija juaj është i sëmurë

Pediatrja amerikane Kelly Fradin ndau pesë gjërat që prindërit nuk duhet të bëjnë kur fëmija i tyre është i sëmurë, të cilat ajo vetë nuk i praktikon.

Ajo tha për CNBC se e kupton se sa e vështirë është të kujdesesh për një fëmijë të sëmurë dhe se prindërit shpesh ndiejnë një përzierje emocionesh: frikë, dashuri, konfuzion, shqetësim dhe trishtim.

“Kur fëmija juaj është i sëmurë, gjëja e fundit që ju nevojitet është të përmbyteni me informacione kontradiktore ose këshilla të pakërkuara. Ju thjesht dëshironi që ai të përmirësohet,” tha ajo.

Ajo theksoi se nuk i praktikon pesë gjërat e mëposhtme:

Nëse ata kanë temperaturë, por janë duke fjetur, unë nuk i zgjoj kurrë për të marrë ilaçin e tyre – “Gjumi është i rëndësishëm për shërimin, rimëkëmbjen dhe rritjen, dhe mund të jetë e vështirë të arrihet kur fëmija juaj ka kollë ose hundë të mbytur. Edhe pse mund të jetë e frikshme kur fëmija juaj ka ethe, nëse është rehat dhe pushon, nuk është një urgjencë që kërkon mjekim në këtë kohë ndihmoni në luftimin e virusit,” thotë ajo.

Unë kurrë nuk hezitoj të jap ilaçe për të kontrolluar temperaturën nëse ato duken të këqija – Nëse fëmija juaj ka temperaturë dhe merr frymë më shpejt ose më vështirë, pi më pak lëngje ose ka vështirësi të qëndrojë në lëvizje, nuk do të nguroj të jap ilaçe të dobishme, të sigurta dhe efektive si p.sh. si acetaminofen dhe ibuprofen, vëren ajo. Megjithatë, nëse e gjeni veten duke marrë këto medikamente tre ose katër herë në ditë për më shumë se tre ditë, ndoshta është koha për të parë një mjek.

Kurrë nuk e ndjek termometrin verbërisht – Termometrat nuk janë instrumentet më të sakta, pohon Fradin: “Kam marrë shumë telefonata në panik nga prindërit që shohin një numër të lartë, por shikojeni fëmijën tuaj para se të filloni panikun. Nëse ai merr frymë normalisht dhe të hidratuar mirë, ndoshta nuk është një urgjencë, megjithatë, nëse ata duken shumë të sëmurë dhe termometri juaj thotë se nuk ka temperaturë, ata mund të kenë ende nevojë për kujdes mjekësor”, thotë ajo.

Unë kurrë nuk e mas ilaçin me lugë – Pothuajse 700,000 fëmijë përballen me gabime mjekimi çdo vit. Fëmijët e vegjël janë në rrezikun më të madh, sepse ata shpesh kanë kujdestarë të shumtë të cilët mund të mos kontrollojnë se kush u ka dhënë çfarë dhe kur, pavarësisht nga përpjekjet e tyre më të mira.

“Për të qenë i sigurt, unë gjithmonë jap informacionin e dozës në mililitra për të përmirësuar saktësinë dhe për të parandaluar gabimet,” shpjegon Kelly.

Unë kurrë nuk përdor asgjë përveç mjaltit për lehtësimin e kollës – Ilaçet e kollës si kodeina ose dekstrometorfani mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë dhe nuk rekomandohen nga Akademia Amerikane e Pediatrisë. Shurupet e kollës me shumë ilaçe në një produkt mund të rrisin rrezikun e gabimeve të mjekimit.

“Për fëmijët më të vjetër se një vit përdor vetëm mjaltë ose shurup për kollën me mjaltë si përbërës kryesor. Këto barna janë treguar se funksionojnë njësoj si barnat e tjera, por me më pak rrezik”, tha ajo.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi