Një ditë zije po mbahet në Kroaci në kujtim të tetë të rinjve që vdiqën në Posušje

Një ditë zije është mbajtur në Kroaci në kujtim të tetë të rinjve që vdiqën në prag të Vitit të Ri në një aksident tragjik afër Posušje.

Vendimi për të shpallur 5 janarin ditë zie u mor nga qeveria kroate dje. Kryeministri Andrej Plenković tha se ishte një “mesazh solidariteti dhe mbështetje në emër të të gjithë Kroacisë” dhe e quajti vendimin, të marrë me nxitjen e Ministrit të Jashtëm Gordan Grlić Radman, “mesazhin e duhur”.

Tetë të rinj vdiqën në prag të Vitit të Ri si rezultat i helmimit me gaz të shkarkuar nga gjeneratori që furnizonte me energji elektrike vilën në Tribistovo afër Posuje, ku ata po prisnin Vitin e Ri.

Trupat e Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković dhe Marija Pavković u varrosën dje në Rakitno. Një ditë më parë, ishte një varrim i Mirela Rezo dhe Stjepan Jukić në Posušje.

Tre të rinj ishin studentë në Universitetin e Splitit dhe pesë studuan në Universitetin e Mostarit.

Në Qarkun e Hercegovinës Perëndimore, e cila nuk mban mend një tragjedi të tillë, u shpall një periudhë tre-ditore zije. Federata e BiH ka caktuar dy ditë si ditë zie, ndërsa autoritetet e BiH e kanë shpallur 2 janarin ditë zie.

Kategoritë
LajmeRajoni