Mjekët thonë se ky është virusi më i rëndësishëm për të cilin nuk keni dëgjuar kurrë

Dimri i kaluar ishte i vështirë për viruset e frymëmarrjes, i dominuar nga rritjet e RSV, gripit dhe covid-19. Ashtu si situata po qetësohej, u shfaq një virus më pak i njohur që shkakton shumë nga të njëjtat simptoma – infeksion në pjesën e poshtme të mushkërive, kollë, rrufë, dhimbje të fytit dhe temperaturë.

CNN raporton se rastet e metapneumovirusit njerëzor, ose HMPV, janë rritur këtë pranverë, sipas sistemeve të mbikqyrjes së viruseve të frymëmarrjes të Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Ai mbushi njësitë e kujdesit intensiv spitalor me fëmijë të vegjël dhe të moshuar që janë më të ndjeshëm ndaj këtyre infeksioneve.

Në kulmin e tij në mes të marsit, gati 11 përqind e mostrave të testuara rezultuan pozitive për HMPV, një numër që është rreth 36 përqind më i lartë se kulmi mesatar sezonal para-pandemik prej 7 përqind pozitiv të testit.

Megjithatë, shumica e njerëzve që e morën ndoshta as nuk e dinin se e kishin. Njerëzit e sëmurë zakonisht nuk testohen për të jashtë spitalit ose dhomës së urgjencës. Ndryshe nga Covid dhe gripi, nuk ka asnjë vaksinë për HMPV ose ilaçe antivirale për ta trajtuar atë. Në vend të kësaj, mjekët kujdesen për njerëzit e sëmurë rëndë duke u kujdesur për simptomat e tyre.

Një kërcënim i nënvlerësuar

Hulumtimet tregojnë se HMPV shkakton po aq probleme në SHBA çdo vit sa gripi dhe virusi i lidhur ngushtë, RSV. Një studim i mostrave të pacientëve të mbledhur mbi 25 vjet zbuloi se ishte shkaku i dytë më i zakonshëm i infeksioneve të frymëmarrjes tek fëmijët pas RSV.

Një studim në Nju Jork i kryer gjatë katër dimrave zbuloi se RSV është po aq e zakonshme sa RSV dhe gripi tek të moshuarit e shtruar në spital. Ashtu si ato infeksione, HMPV mund të çojë në kujdes intensiv dhe raste fatale të pneumonisë tek të moshuarit.

Metapneumovirusi i njeriut u zbulua nga studiues holandezë në 2001. Ata kishin 28 mostra nga fëmijë në Holandë me infeksione të pashpjegueshme të frymëmarrjes. Disa fëmijë ishin shumë të sëmurë dhe kërkonin ventilim mekanik, por nuk rezultuan pozitivë për ndonjë patogjen të njohur.

Studiuesit i rritën mostrat në lloje të ndryshme qelizash nga majmunët, pulat dhe qentë, dhe më pas shikuan kulturat nën një mikroskop elektronik. Ata panë diçka që dukej se kishte lidhje strukturore me familjen paramyxoviridae, një grup virusesh që dihet se shkaktojnë sëmundje të frymëmarrjes njerëzore si fruthi, shytat dhe virusi sincicial i frymëmarrjes, ose RSV.

Një vështrim më i afërt i gjeneve të virusit zbuloi një të afërm të ngushtë: metapneumovirusin e shpendëve, i cili infekton zogjtë. Virusi i ri është quajtur metapneumovirus njerëzor. Shkencëtarët besojnë se ndoshta u hodh nga zogjtë te njerëzit në një moment dhe evoluoi prej andej.

Kur studiuesit testuan mostrat e gjakut nga 72 pacientë që ishin ruajtur që nga viti 1958, të gjithë treguan prova të ekspozimit ndaj virusit misterioz, duke treguar se ai kishte qarkulluar te njerëzit, i pazbuluar, për të paktën gjysmën e shekullit të kaluar.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi