Miliona bletë ngordhën,në Kroaci zbulohet se kush e shkaktoi murtajën: “Mund t’i mbledhësh me lopata”

Ka humbje në më shumë se 200 koloni bletësh. Me fjalë të tjera, disa milionë bletë ngordhën

Në zonën e Međimurjes në Kroaci është regjistruar një epidemi e re e madhe e bletëve, për të tretën herë radhazi, shkruan Index.

“Aktualisht ka rreth 300 koloni bletësh në pjesën e sipërme të Međimurje, në shtrirjen nga Gornji Mihaljevac deri në Vugrišinac. Është për të ardhur keq që kjo po na ndodh përsëri, për herë të tretë. Dyshojmë se shkaku është përsëri e njëjta gjë, vetëm se këtë herë, gjoja, po flasim për një agjent të regjistruar që përdoret për trajtimin e të korrave në lulëzim”, tha Željko Trupkoviq, kryetar i Shoqatës së Bletarëve të Megjimurjes Agacija za emeđimurje, dhe theksoi se murtaja erdhi në koha më e keqe, para kullotës së akacies, kur bletët janë në gjendjen më të fortë.

Siç vijon ai, dëmi i shkaktuar nuk është i barabartë në të gjitha bletët, kështu që disa bletarë mund të kenë arritur të shmangin murtajën, ndërsa të tjerë mund të humbasin të gjitha bletët.

“Kam njoftuar bletarët që ndodhen në atë zonë për shfaqjen e re të murtajës. Policia ka dalë tashmë në terren dhe pas konstatimeve të Inspektoratit Shtetëror do të shohim se cili do të jetë epilogu i gjithë situatës”, tha ai. shtuar.

Më shumë se një milion bletë kanë vdekur
Sipas informacioneve nga e përjavshmja Rajonale, rreth 20 bletarë nga Međimurja e sipërme raportuan murtajë në bletët e tyre. Ka humbje në më shumë se 200 koloni bletësh. Me fjalë të tjera, disa milionë bletë ngordhën.

“Fotografia është e tmerrshme! Bletët po vdesin në agoni para koshereve! Mund t’i marrësh me lopata duke marrë parasysh se sa kanë ngordhur! Miliona bletë kanë ngordhur përsëri,” dëshpëroi bletari i Megjimurjes Dražen Bogdan. Vetëm ai mbeti praktik brenda natës pa 42 koloni bletësh.

“Të cilat ishin në fuqi me 55 nga 60 mijë bletë për koloni. Dhe sikur të mos mjaftonte kjo. Helmi u fut në vetë kosheret, që do të thotë se e gjithë brendësia si dhe mbretëresha është helmuar”, thotë bletari. Bogdani.

Kanola e spërkatur?

Jozyrtarisht mësohet se murtaja është shkaktuar nga një burrë që ka spërkatur farën vajore me një produkt të lejuar, por në mënyrë jokorrekte. Bëhet fjalë për një produkt që përdoret për vajrapin para lulëzimit të tij. Ai bëri pikërisht të kundërtën, ai spërkati një bimë që është në lulëzim të plotë dhe madje edhe gjatë ditës.

“Inspeksioni veterinar dhe bujqësor i Inspektoratit Shtetëror menjëherë pas marrjes së informacionit për ngordhje të shtuar të bletëve në bletarinë e komunës së Gornji Mihaljevec, ka bërë kontroll të koordinuar, ku është konstatuar se në afërsi ka qenë e lulëzuar farë vajore. spërkatur me insekticidin kontaktues të substancës aktive lambda cyhalothrin nga grupi i piretroideve Për sa më sipër, inspeksioni bujqësor do të nisë procedimin administrativ dhe kundërvajtës”, njofton Inspektorati Shtetëror.

Kategoritë
LajmeRajoni