Mbi 100 mijë rusë të vendosur në Serbi nga fillimi i luftës, “prishën” tregun e pasurive të paluajtshme

Që nga fillimi i luftës në Ukrainë, më shumë se 100,000 rusë kanë mbërritur në Serbi në tre valë të mëdha, raportojnë mediat serbe.

Hapën gati 2500 kompani, prishën plotësisht tregun e pasurive të paluajtshme, mbi të gjitha në Beograd, ku në pamje të parë përshtaten mjaft lehtë në mjedisin e ri.

Shumica e atyre që mbërrijnë në Serbi janë kryesisht të rinj të arsimuar nga zonat urbane që marrin apartamente me qira për disa muaj, por ka edhe nga ata që planifikojnë të qëndrojnë për një kohë të gjatë.

Gjithashtu, familjet me fëmijë vijnë dhe përpiqen të përshtaten me jetën e përditshme në një vend të ri.

Përveç kompanive të përmendura, ku dominojnë ato nga sektori i IT-së, ka edhe rusë të cilët tashmë janë të punësuar dhe punojnë, për shembull, në restorante ose si shpërndarës ushqimesh.

Reklamat për sallone bukurie për femra, shërbime manikyresh apo estetistesh janë shumë të zakonshme.

Biznese të tjera të vogla përfshijnë shërbime fotografike, të ndjekura nga prodhimi i ëmbëlsirave dhe çokollatave.

Edhe pse shumica e tyre janë me arsim universitar, rikualifikimi është një nga mënyrat për të gjetur një vend pune.

“Këtë e bëjnë edhe në Rusi, sepse edhe atje shpesh nuk janë të punësuar në fushën e tyre” thotë Andrey Shemelinov.

“Kërkova 400 por mund ta jepja për 600 euro”

Një 35-vjeçare në Beograd ndau eksperiencën e saj. Ajo tregon se së fundmi publikoi një njoftim për dhënien e një apartamenti me qira dhe telefoni i saj ka rënë në më pak se gjysmë minutë.

“E postova shpalljen e apartamentit në orën 15:30 dhe telefonata e parë erdhi vetëm pas gjysmë minute. Brenda një ore e gjysmë nga postimi i reklamës, mora 76 telefonata. 3 SMS e para ishin nga qytetarët rusë” – thotë ajo.

Siç tregon ajo, fillimisht i kanë shkruar dy djem, më pas dy vajza dhe një çift, një djalë dhe një vajzë.

“Të gjithë ishin të rinj nën 30 vjeç. Të gjithë përveç njërit thanë se kanë ndërmend të qëndrojnë më shumë se 6 muaj dhe se për ta është e rëndësishme që lokacioni të jetë në qendër të kryeqytetit dhe për të cilin padyshim që banesa ime ishte e përshtatshme për ta”,  thotë S.M.

Bëhet fjalë për një apartament 44 metra katrorë në katin e tretë pranë Monumentit të Ujkut.

Gruaja nga Beogradi shprehet se sado të vendoste çmimin do të jepej patjetër.

“Kam kërkuar 400 euro në reklamë, por edhe po të kisha kërkuar më shumë nuk do të ishte problem për ta. Më besoni, mund të kisha kërkuar 600 euro dhe sigurisht që po atë ditë do të gjeja qiramarrës”, përfundon gruaja nga Beogradi.

Kategoritë
LajmeRajoni