Mali i Zi në një pikë kthese: Gjukanoviq kundër njeriut të Vuçiqit, i cili kohët e fundit ka nxitur luftë

Më pak se një muaj mbeti deri në raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale në Mal të Zi, të cilat kryesisht do të vendosnin për të gjitha parashikimet në të cilat drejtimi do të lëvizë ky vend në të ardhmen e parashikueshme.

Raundi i parë i zgjedhjeve presidenciale ishte planifikuar për 19 Mars, dhe kandidatura e Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve të Malit të Zi u dorëzua Milo đukanović, Andrija Mandić, Draginja Vuksanović Stanković, Jakov Bicic dhe Jovan Radulović.

Supozimet janë se udhëheqësi aktual i vendit dhe i preferuari më i madh për fitoren e re Milo Djukanoviç, si dhe ndonjë nga kandidatët nga blloku i proserbe do të hyjë në raundin e dytë.

Në mënyrë që kandidati të fitojë tashmë në raundin e parë, është e nevojshme të merr më shumë se 50 përqind të votave nga votuesit. Nëse kjo nuk ndodh, dy kandidatë me numrin më të madh të votave u fituan shkojnë në raundin e dytë.

“Unë kurrë nuk kam qenë frikacak. Unë i ftoj shokët e mi të luftës nga 1991 dhe 1999 të jenë gati. Ju mund të mbështeteni në më të keqen. Unë ju ftoj të jeni përgjegjës, të jeni ushtarë të Krishtit dhe së bashku me ne, nëse dikush shkon tek ne, Ju do të jeni gati për t’u përgjigjur … ”

Kjo është mënyra se si Andrija Mandić, udhëheqësi i demokracisë së re serb foli në Parlamentin e Malit të Zi gjatë negociatave mbi Ligjin e diskutueshëm për lirinë e feve rreth të cilit u diskutua në fund të vitit 2019.

Ligji i përmendur në një moment kërcënoi stabilitetin dhe madje edhe paqen në Mal të Zi. Protestat e popullatës serbe u organizuan në të gjithë vendin, të cilat e konsideruan këtë ligj absolutisht të papranueshëm.

Ai parashikoi postimin e ndërtesave fetare në emër të shtetit të Malit të Zi, për të cilin Kisha Ortodokse Serbe), d.m.th. Beograd zyrtar, nuk donte të dëgjonte.

Nuk është sekret që Mandic është kartela kryesore e bllokut Proserb në Mal të Zi përballë këtyre zgjedhjeve dhe kundërshtarit më të madh të udhëheqësit aktual të Milo Djukanoviçit.

Të gjitha tregon se një mos-konceptim i garës zgjedhore në një masë të mirë që mund të mbizotërojë rrugën që Mali i Zi do të lëvizë në një masë të mirë.

Zgjedhjet parlamentare të mbajtura në vitin 2020 shënuan një lloj fundi Milo Djukanoviçit, i cili për herë të parë pas pavarësisë së Malit të Zi nga Serbia, së bashku me partnerët e tyre të koalicionit nuk kanë një shumicë parlamentare.

Politika e Madhe e Serbisë në Mal të Zi, dhe mori një fitore të ngushtë, por një fitore të madhe, e cila më tej komplikoi situatën komplekse të Ioean në vend.

Një fitore eventuale e opsioneve të serbëve në zgjedhjet presidenciale do të rrumbullakonte sundimin e tyre në të gjitha nivelet, gjë që mund të ketë pasoja serioze për paqen.

Ky është një analist i vetëdijshëm dhe politik nga Podgorica Andrej Nikolaidis, i cili paralajmëron se çfarë do të ndodhë nëse blloku i proserb heq fitoren në këto zgjedhje.

“Pavarësisht se çfarë njoftoi z. Vuksanović Stanković, i cili për mendimin tim, i cili mund të ‘shqyej’ një pjesë të mirë të votës për Presidentin e Partisë Demokratike të Socialistëve, “tha Nikolaidis.

Ehtë e paqartë se kush do të hyjë në raundin e dytë të zgjedhjeve nga tre kandidatët e bllokut proserb. Eshtë e rëndësishme të theksohet se Milatović dhe Bečić hyjnë në formën e një opozite civile, e cila thjesht nuk është e vërtetë, dhe kjo është diçka që quhet një formë e përfaqësimit të rremë, beson Nikolaidis.

“Bëhet fjalë për njerëzit që janë nën kontrollin e plotë të Kishës Ortodokse Serbe. E treta është Andrija Mandić që ka shansin më të madh të zgjedhjes. Ai është kandidati i së drejtës serbe. Dhe është një njeri që u shpall Vojvoda Çetnike . Unë kujtoj veten e tij dikur tha ‘Ai dhe shokët e tij kanë më shumë armë sesa ushtria e Malit të Zi dhe policia po përpiqen të lëvizin drejt qendrës, e cila kurrë nuk shkon për dorën e tij. Unë do ta kem të vështirë të fitojë në raundin e dytë. Unë kam Një shans më i lartë i triumfit që unë i jap xhukanoviçit do të votoj, “tha Nikolaidis.

“Besoj se në raundin e dytë Aleksa Beçiq do të ishte një kundërshtar shumë më i vështirë për Gjukanoviqin, por Mandiq është ai që është para një blloku të fortë ultranacionalist, që është atuti i tij më i fortë. Nëse do të fitonte në raundi i dytë, do të ekspozonte plotësisht situatën në Mal të Zi”, tha Nikolaidis.

Nikolaidis bëri një paralele interesante midis politikës që BE dhe SHBA po zbatojnë në Mal të Zi dhe Bosnje-Hercegovinë, për të cilën ai beson se është, për ta thënë butë, katastrofike.

“Në rast të fitores së tyre, askush, madje as ambasadorët e BE-së, përfshirë z. Fitorja eventuale e Mandiqit do të shënonte kolapsin e BE-së dhe politikës amerikane në Mal të Zi, por edhe në rajon. Ngjarjet në Bosnje dhe Hercegovinë janë vetëm një pasqyrim i fatkeqësisë që këto dy politika kanë krijuar dhe po krijojnë ende në këtë pjesë të Evropës. ”, shtoi Nikolaidis.

Mandati i Presidentit të Malit të Zi zgjat pesë vjet, ndërsa data e raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale është caktuar për 2 prill. Të drejtën e votës kanë 541.232 votues të rritur në duart e të cilëve është fati i këtij vendi.

Kategoritë
LajmeRajoni