Jeremiq: Ata që janë pro planit të ri mbështesin ose Kosovën e pavarur ose Vuçiqin – ose të dyja

Kryetari i Partisë Popullore, Vuk Jeremiq, vlerësoi se është e qartë se plani gjermano-francez për zgjidhjen e problemit të Kosovës është përpjekje për të cenuar sovranitetin, integritetin territorial dhe Kushtetutën e Serbisë dhe se ata që e mbështesin atë plan janë ose për pavarësinë e Kosovës ose për presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ose për të dyja.

“Ai që sot përpiqet të fshihet pas pretendimeve ‘nuk kemi marrë plan’ ose ‘nuk e dimë se çfarë shkruhet në atë plan’ është duke gënjyer drejtpërdrejt qytetarët e Serbisë dhe nuk ka guxim të deklarojë të tijën. qëndrimin dhe se kush në cilën anë do të tregohet nga seanca e Kuvendit të Serbisë, e paraparë për të enjten, më 2 shkurt”, ka thënë Jeremiq për televizionin Nova S, përcjellë Partia Popullore.

Jeremiq tha se gjatë debatit parlamentar, deputetët e Partisë Popullore do të mbrojnë qëndrimin që plani gjermano-francez të refuzohet me vendosmëri dhe pa hezitim.

Besoj se pas seancës do të jetë shumë më e qartë për qytetarët se çfarë po ndodh në skenën politike serbe dhe çfarë ndryshimesh kanë ndodhur”, tha Jeremiq.

Siç ka thënë ai, vërehet një ndryshim drastik i performancës së disa partive politike që formalisht nuk janë në pushtet dhe në të kaluarën kanë qenë jashtëzakonisht të ashpra në paraqitjet e tyre ndaj pushtetit, ndërsa sot performancat e tyre janë “të panjohshme”.

Jeremiq shtoi se ato parti mund të pretendojnë se po e bëjnë për një qëllim më të lartë, por se nuk ka asgjë tjetër në agjendë përveçse t’i ofrohet qeverisë që të jetë partneri i saj formal në të ardhmen, dhe jo thjesht një joformal si sot.

Kryetari i Partisë Popullore, i cili është edhe ish-kryetar i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, ka theksuar se Serbia tani duhet ta informojë Këshillin e Sigurimit se ka iniciativa për zgjidhjen e statusit të Kosovës dhe Metohisë jashtë këtij organi.

“Ne duhet t’u themi atyre që ofrojnë propozime të tilla se ne nuk do të negociojmë për këtë përveç në Këshillin e Sigurimit dhe se nëse duan të diskutojnë propozimin me ne, duhet ta dërgojnë atë letër në Këshillin e Sigurimit dhe të na ftojnë ta diskutojmë atje. “, tha Jeremiq.

Ai tha se Këshilli i Sigurimit, si sipas Rezolutës 1244, ashtu edhe sipas mendimit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, është i vetmi vend ku mund të përcaktohet statusi i ardhshëm i Kosovës dhe Metohisë.

“Prandaj është shumë e rrezikshme të futesh në një kërcim të rrezikshëm me ‘Quintën’ dhe të flasësh me të për statusin e ardhshëm dhe njëkohësisht të llogarisësh që kryeministri i Prishtinës, Albin Kurti, të jetë ai që do të marrë fatalin. hap dhe kështu të çojë në një situatë ku marrëveshja nuk do të nënshkruhet”, tha ai. është Jeremiq.

Sipas tij, ka mundësi që përllogaritja e Beogradit të jetë që vetë kryeministri i Kosovës, Aljbin Kurti, të sigurohet që asgjë të mos dalë nga marrëveshja dhe që “përfaqësuesit e Serbisë të dalin djem të mirë”.

Jeremiq ka thënë se ka “zero për qind shanse” që BE-ja të vendosë sanksione ndaj Serbisë nëse ajo refuzon propozimin gjermano-francez, duke deklaruar se nuk ka qëndrim të unifikuar të vendeve anëtare të BE-së për këtë.

Kryetari i Partisë Popullore tha gjithashtu se “nuk mund të jesh njeri i nderuar pa e përshëndetur deklaratën e presidentit kroat Zoran Milanoviq se Kosova dhe Metohia janë vjedhur nga Serbia”.

“Ka pasur një përpjekje për të marrë një pjesë të territorit të Serbisë, një shtet sovran dhe anëtar i OKB-së – dhe kjo është e vërtetë, nuk mund të kontestohet. Prandaj u trondita nga komentet e njerëzve që kritikuan Milanoviqin sepse ai tha të vërtetën e dukshme. “Asgjë nuk mund të jetë më e pamoralshme sesa të kritikosh një njeri që ka thënë të vërtetën”, ka përfunduar Jeremiq.

Kategoritë
LajmeRajoni