Gruaja e Izetbegoviçit mbeti pa titullin e magjistratures: “Diploma e saj nuk ekziston”

Senati i Universitetit të Sarajevës ka marrë një vendim për të cilin Sebija Izetbegovic, gruaja e udhëheqësi partisë SDA Bakir Izetbegovic udhëheqësi dhe drejtori i Qendrës Klinike në Sarajevë dhe një profesor i Fakultetit të Mjekësisë, ka marrë titullin e Masterit të Shkencave për ilegalitete të vendosura gjatë pjesëmarrjes së një diplome master.

Rektori Rifat Škrijelj tha pas një seance të Senatit se 30 anëtarë të këtij organi mbështetën propozimin e një komiteti special për konfiskimin e titullit të masterit Sabija Izetbegović. Gjatë procedurës, Komisioni zbuloi se nuk kishte prova të besueshme se ajo kishte kaluar të gjitha provimet që ishin parakusht për marrjen e një titulli të tillë shkencor.

“Shkalla e Masterit nuk ekziston dhe nuk ka asnjë konfirmim të ilaçit në Zagreb që ajo ka kaluar provimet atje”.
Pesë anëtarë të Senatit votuan kundër, dhe gjashtë ishin të përmbajtur kur morën një vendim që Izetbegoviç nuk mund të ankohej para organeve të universitetit, dhe vetëm ajo mbetet aftësia për të filluar një mosmarrëveshje administrative para gjykatës.

“Isshtë e diskutueshme që grada master nuk u dorëzua në universitet dhe nuk ka,” tha Skrijelj, duke shtuar se nuk kishte asnjë çertifikatë të Shkollës së Mjekësisë Zagreb që ajo kishte kaluar provimet atje, në bazë të së cilës ajo ishte Miratuar më pas nga grada e saj post -universitare në Fakultetin e Mjekësisë në Sarajevë.

Izetbegoviç u regjistrua në studime pasuniversitare në Zagreb në 1993, por dokumentacioni i provimeve që ajo dyshohet se kaloi atje dhe mbi bazën e të cilave ajo lejohej të vazhdonte studimet e tyre master në Sarajevë nuk u gjet në Fakultetin e Mjekësisë, Universiteti i Zagrebit.

Doktorata Sebija Izetbegoviç e vënë në dyshim

Humbja e titullit të Masterit të Shkencave për rrjedhojë gjithashtu vuri në dyshim doktoraturën, të cilën izetbegoviç e fitoi më pas, si dhe pozicionin e saj të profesorit me kohë të plotë në Fakultetin e Mjekësisë në Sarajevë.

Statusi i Drejtorit të Qendrës Klinike do të varet nga rregulloret që vlejnë për institucionin, dhe Izetbegovic ka një mandat në atë pozicion deri në fund të vitit. Të mos kesh një diplomë master, dhe pastaj të aplikosh për pozicione të ndryshme ishte një proces i ndërlikuar dhe, siç tha Rektori, “nuk shkoi te të gjithë”.

Ai kujtoi se 2,000 diploma ishin kontrolluar në Universitetin e Sarajevës deri më tani, dhe vetëm për Izetbegoviç në studime pasuniversitare në dokumentacion nuk kishte certifikata të nevojshme për provimet e kalimit as nga Zagreb ose Sarajevo.

Izetbegoviç kërcënoi të pretendojë rektorin dhe të tjerët që sfidojnë titullin e saj

Në prag të seancës së seancës së Senatit, Sebija Izbija u kërcënua nga paditë kundër rektorit dhe të gjithë atyre që e sfidojnë atë titullin, dhe ajo deklaroi se ajo po përpiqej të merrej me motive politike në punë për përfshirjen e saj në veprimin demokratik Partia (SDA).

“Rektori i rifatit Rektori Skrijelj vazhdimisht kryen ndjekje të motivuar politik, duke abuzuar me pozicionin që ai shërben për të tërhequr vëmendjen e publikut nga avancimi i tij i diskutueshëm akademik, dhe veçanërisht nga diploma e fituar në mënyrë të paligjshme e shefit të tij politik Elmedin Konakovic”, tha Izetbegovic, palët e të cilit kanë pretenduar më parë të Ministri i jashtëm nuk ka një diplomë të vlefshme. Këto pretendime nuk janë provuar kurrë.

Pas një seance të Senatit, Skrijel tha se po priste një vazhdim të sulmit për të për të marrë diplomën e tij izetbegoviç, por që ai nuk do të hiqte dorë nga sanksionimi i paligjshmërisë.

Kategoritë
LajmeRajoni