Gjendet kundërhelmi për kërpudhat më vdekjeprurëse në botë

Shkencëtarët besojnë se kanë gjetur një kundërhelm të mundshëm për një toksinë të fuqishme që gjendet në kërpudhat më helmuese në botë. Kërpudha Amanita phalloides është përgjegjëse për rreth 90% të vdekjeve të lidhura me kërpudhat globalisht.

Toksina e saj kryesore është një peptid i njohur si α-Amanitin, që dëmton mëlçinë dhe veshkat. Studiuesit kinezë dhe australianë kanë identifikuar se substanca indocyanine green duket se bllokon efektet toksike të α-Amanitin.

Perandori romak Claudius mendohet se ka vdekur nga konsumimi i kërpudhave në vitin 54 pas Krishtit, dhe po kështu është edhe Perandori Romak Charles VI, në 1740.

Sot, qindra njerëz vdesin nga ngrënia e kërpudhave helmuese çdo vit, dhe ato janë përgjegjëse për 90 % të vdekjeve.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi