Finlanda po ndërton një mur 200 km në kufirin e saj me Rusinë

Finlanda filloi sot ndërtimin e një muri të ri, 200 kilometra të gjatë, në një pjesë të kufirit të saj me Rusinë.

Projekti u vendos dhe u miratua pasi Rusia pushtoi Ukrainën

Puna nisi sot me prerjen e pyjeve, pasi pengoni në ndërtimin e rrugës dhe vendosjes së murit”, thekson roja kufitare. Ndërtimi i murit do të zbatohet midis 2023 dhe 2025, kryesisht në pjesën juglindore të vendit nordik, në një seksion 1340 km në kufi të Finlandës me Rusinë.

Helsinki planifikon të ngrejë 200 km mur, si pjesë e një projekti masiv që kushton një total prej 380 milionë euro.

Barrierat metalike të larta tre metra do të mbulohen me tela gjemba, me kamera nate, llamba, dhe altoparlantë në vendet që konsiderohen të ndjeshme. Faza e fundit pritet të përfundojë në vitin 2026.

Nga frika se Moska do të përdorte flukset e migracionit për të ushtruar presion, kandidatja e NATO-s Finlanda amendoi ligjin e saj të rojes kufitare në korrik, duke e bërë më të lehtë ndërtimin e gardheve.

Kufijtë e Finlandës aktualisht sigurohen kryesisht nga barriera të lehta prej druri, të dizajnuara për të parandaluar lëvizjen e kafshëve. Estonia, Letonia dhe Polonia gjithashtu kanë rritur (ose planifikojnë të shtojnë) masat e sigurisë në kufijtë e tyre me Rusinë.

Në shtator, rusët u dyndën në Finlandë pasi Presidenti Vladimir Putin njoftoi mobilizimin e rezervistëve për të luftuar në Ukrainë. Si përgjigje, Helsinki kufizoi ndjeshëm hyrjen e qytetarëve rusë në territorin finlandez.

Kategoritë
BotaLajme