Dy gabime të rrezikshme që të gjithë prindërit duhet t’i shmangin kur fëmija i tyre ka temperaturë

Temperatura është shumë e zakonshme tek fëmijët e vegjël dhe kthehet në normalitet pas tre ose katër ditësh.

Prindërit shpesh bëjnë dy gabime të mëdha kur bëhet fjalë për trajtimin e etheve të të voglit të tyre, të cilat mund të rezultojnë në pasoja të rrezikshme.

“Nëse fëmija juaj ka temperaturë të lartë, nuk duhet t’i jepni kurrë aspirinë për ta ulur atë. Mos harroni, ethet janë përgjigja natyrale e trupit ndaj një infeksioni. Nëse fëmija juaj është ndryshe mirë, nuk ka nevojë të trajtoni ethet.” tha Nikki Jurcutz nga Tiny Hearts Education.

Përveç kësaj, dhënia e aspirinës fëmijëve kur ata kanë grip ose linë e dhenve është lidhur me zhvillimin e një gjendjeje të rrallë të quajtur sindroma Reye, e cila mund të jetë fatale ose të shkaktojë probleme serioze në tru.

Simptomat e sindromës Reye shpesh fillojnë një deri në tre javë pasi fëmija të shërohet nga virusi. I vogli juaj mund të:

vazhdojnë të jenë të sëmurë

jini të përgjumur dhe pa energji

ndjehen të hutuar

keni ndryshime në sjelljen tuaj, të tilla si nervozizëm ose agresivitet

duke marrë frymë shpejt dhe me një ritëm të shpejtë të zemrës

kanë kriza

Për të humbur vetëdijen

Great Ormond Street Children’s Hospital këshilloi që të mos i jepni fëmijës suaj aspirinë para moshës 16 vjeç, përveç nëse mjeku juaj ju thotë ndryshe.

Rreziku që fëmija juaj të zhvillojë sindromën Reye pas dhënies së aspirinës vërehet se është “shumë i vogël”, por megjithatë këshillohet kujdes.

Një gabim tjetër që prindërit mund të bëjnë kur fëmija i tyre ka temperaturë është t’i bëjnë një dush në përpjekje për të ulur temperaturën.

“Është e rëndësishme që të mos ftohen shumë shpejt. Vendosja e një fëmije ose fëmije në një dush ose banjë të ftohtë do të ishte shqetësuese dhe mund të shkaktojë hipotermi,” vazhdoi ai.

Hipotermia është një rënie e rrezikshme e temperaturës së trupit nën 35 gradë.

Simptomat përfshijnë:

duke u dridhur

lëkurë të zbehtë, të ftohtë dhe të thatë

fjalim i pakuptueshëm

frymëmarrje e ngadaltë

lodhje ose konfuzion

Foshnjat me hipotermi mund të jenë të ftohtë në prekje, jashtëzakonisht të qetë ose të përgjumur dhe mund të refuzojnë të ushqehen.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi