Dodik: Një rebelim i armatosur po përgatitet në BiH

Udhëheqësi i serbëve të Bosnjës, Milorad Dodik, akuzoi SHBA-të për përgatitjen e një rebelimi të armatosur në Bosnje-Hercegovinë “të udhëhequr nga myslimanët”, duke e përkeqësuar kështu deri në absurd konfliktin që ai ka me Amerikën që kur u shtua në listën e personave. të cilëve u ndalohet hyrja në SHBA për shkak të korrupsionit dhe rrezikimit të zbatimit të Marrëveshjes së Dejtonit.

I pakënaqur sepse ambasada e SHBA e quajti atë një politikan që është shkaku i konflikteve dhe tensioneve të vazhdueshme dhe udhëheqës i sulmeve ndaj autoriteteve të BiH dhe përpjekjeve për t’i bllokuar ato, Dodik tha të martën se ambasadori i SHBA Michael Murphy duhet të dëbohet për shkak të kësaj.

Ambasada e SHBA-së, në një koment të publikuar të hënën, i është bashkuar dënimit të deklaratës kontroverse të kreut të Bashkësisë Islame në BeH, Husein Kavazoviq, në të cilën ai paralajmëroi se boshnjakët duhet të jenë të gatshëm të mbrojnë vendin me armë, nëse dështon mbrojtja e saj në institucionet shtetërore.

Ambasada deklaroi se deklaratat e politikanëve dhe liderëve fetarë që kërcënohen me dhunë janë të papranueshme, duke theksuar se janë politikanët dhe ata si Dodik, që në fakt krijojnë probleme që çojnë në deklarata të tilla.

Ambasada amerikane thekson se deklaratat e Reisit për faktin se ka tentativa për të minuar institucionet e BeH janë të sakta dhe ata e identifikuan drejtpërdrejt Dodikun si fajtor, duke e cilësuar atë si një që sulmon shpesh shtetin me fjalë dhe vepra, shpesh duke e quajtur Vetë BiH në pikëpyetje.

“Gënjeshtra muslimane”

“Kohët e fundit ai e etiketoi BiH-në si ‘gënjeshtër myslimane’. Ai rregullisht lë të kuptohet se do ta ndajë Republikën Srpska nga BeH. A janë fjalët e tij të pakuptimta? A duhet ta marrin seriozisht ata që e dëgjojnë?…Nëse jo, atëherë nuk duhet të jetë e habitshme që pas sulmeve të panumërta verbale dhe të tjera të Milorad Dodikut ndaj Bosnje-Hercegovinës, disa nga qytetarët e saj besojnë se mund të vijë koha kur do të duhet ta mbrojnë atë prej tij”, thuhet në reagimin e ambasadës amerikane.

Për Dodikën ato vlerësime përbënin një “leckë të kuqe”, ndaj ai iu kundërpërgjigj diplomacisë amerikane me akuzat se ata kanë vite që favorizojnë vetëm boshnjakët dhe prandaj tani po mbrojnë edhe Kavazoviçin.

“Vetëm se nuk mendoj se ata po mbrojnë Kavazoviçin, por idenë e një rebelimi të armatosur që do të bënin muslimanët, me armë të të cilëve përveç atyre amerikane”, tha Dodik për mediat lokale të martën, i cili pretendon se amerikani. ambasadori është ai që nxit konflikte në BiH dhe mbështet gjuhën e urrejtjes dhe prandaj duhet të dëbohet.

SHBA deri më tani e ka sanksionuar Dodikun në dy raste. Për herë të parë ai ishte në “listën e zezë” të personave që u ndaluan të udhëtonin në SHBA dhe pasuritë e të cilëve u ngrinë në vitin 2017, gjatë administrimit të Barack Obamës, kur u caktua si një person që përbën kërcënim për zbatimin e Marrëveshjes së Dejtonit. Ai shpresonte se mandati presidencial i Donald Trump, të cilin ai e përkrahu dhe e lavdëroi hapur, do t’i sillte heqjen e atyre sanksioneve, por kjo nuk ndodhi, por në janar 2022 ai u sanksionua shtesë, këtë herë për korrupsion.

Dodika u sanksionua edhe nga qeveria e Britanisë së Madhe dhe Londra, ndryshe nga Uashingtoni, në këtë listë shtoi edhe bashkëpunëtoren e tij Zheljka Cvijanoviq, e cila tani mban postin e kryetares së Presidencës së BeH.

Kategoritë
LajmeRajoni